Pedersen: Askeri operasyonlar durdurulmalı

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Kuzey Doğu Suriye'ye yönelik yapılan askeri operasyonların insani krizi derinleştirdiğini söyleyerek, operasyonları durdurma çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Ekim ayı sonunda Cenevre’de toplanması beklenen Suriye Anayasa Komitesi görüşmeleri için Şam’da bir dizi temaslarda bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanı Valid el Muallem ile yaptığı görüşmenin ardından basına kısa bir açıklama yapan Özel Temsilci Geir Pedersen, Kuzey Doğu Suriye’deki duruma yoğunlaştıklarını ifade ederek, Türk devletinin askeri operasyonları durdurması gerektiğini kaydetti. Askeri operasyonlardan kaynaklı yaşanan insani krizden duyduğu endişeyi dile getiren Pedersen, “Birçok insan hayatını kaybetti, 160 binden fazla insan yerinden edildi” dedi.

Taraflara çatışmaları durdurma ve siyasi bir çözüm çağrısı yapan Pedersen, anayasa komitesinin planladığı gibi ekim ayının sonunda toplanacağını söyledi.

Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm arayışı adı altında 2012 yılından beridir devam ettirdiği Cenevre görüşmelerin başarısızlıktan ibaret olduğu biliniyor.

‘Siyasi çözüm’ arayışına öncülük eden BM, askeri ve siyasi olarak bölgenin en büyük gücü olan Kürtleri hem Cenevre görüşmelerinde hem de geçtiğimiz günlerde açıklanan 150 kişilik Suriye Anayasası Komitesi çalışmalarında masa dışı bırakarak, bir anlamda Türkiye’nin bölgeye yönelik işgal saldırılarına destekler tutum sergilemişti.