PYD: Newroz direniş ve özgürlüktür

Kürtlerin ve bütün halkların 2022 Newrozu’nu kutlayan PYD, “Newroz, zulme ve sömürgeye karşı direniş, özgürlüğün yükselmesidir” dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi, Newroz mesajı şöyle:

“Kawa’nın eliyle Mezopotamya halkını zulümden kurtardığı yeni gündür Newroz. Her dönemin bir Kawa’sı vardı fakat zulüm ve kölelik yöntemleri farklıydı. Nasıl ki Kawa ve halkının özgürlük ve direniş yöntemleri varsa zulüm ve köleliğin de farklı yöntemleri vardı. Newroz bu bağlamda direniş ve özgürlük anlamlarıyla Ortadoğu halklarının hafızasında kaldı.

Newroz köleliğe karşı direnişin sembolü ve işçilerin direniş yoluydu. Daha sonra işgal ve kapitalist moderniteye karşı direnişe kadar işçi sınıfının burjuvaziye karşı direniş örneği oldu. Bu direniş halen Kürdistan Özgürlük Hareketi şahsında devam ediyor. Önder Abdullah Öcalan tarafından 1973 yılında yakılan Newroz’dan tohumunu alarak büyüdü, halkların ve işçilerin düşmanlarına karşı savaş oldu. Önder Öcalan demokratik ulus projesi ruhuyla faşist diktatörlere karşı direnişi Newrozlaştırdı ve bölgeye armağan etti.

Newroz, ruhun doğaya yeniden dönüşü anlamına geliyor, zulme karşı mücadele ruhu, özgürlük umutlarının yenilenmesi oldu ve iktidar tekellerinin halka dayattığı esarete karşı halklara önemli sorumluluklar yükledi. Yani her yıl bu vesileyle sömürgeci güçlere karşı başkaldırılıyor. Kürt halkının erkek ve kadınları bedenlerini Newroz’un birer meşalesi yaparken bir kısmı ise kötü güçlere karşı şehit olana kadar savaştı ve Newroz direnişinin sembolü haline geldi. Bu nedenle Newroz sömürgeci güçlerin içinde korkulu bir gün olmuş. Kürtler, Kürdistan’ın dört parçasında Newroz gününde yüzlerce çocuğunun kanıyla ülkesinin özgürlüğü için sözü veriyor.

Dünyada ve bölgede karışıklığın ve sorunların belirsiz olduğu bir durumda 2022 Newrozu, Ortadoğu’da halkın genel olarak uyanması ve Kürt halkının mücadelesi ile demokratik yürüyüş öncülüğünde bölgede Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin omuzlarındaki sorumluluğu attı. Kürt sorununun çözümü ve özgürlüğü de her zamankinden daha yakın. Bu nedenle Kürt halkı ve güçleri Kürdistan bölgesinde huzur ve uyumluluğun bir parçası oldular.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi olarak dört parça Kürdistan’daki Kürtlerin ve bütün halkların 2022 Newrozu’nu kutluyoruz. Newroz ve özgürlük şehitlerin izinden gitme sözümüzü bir kez daha tekrarlıyoruz. Uğruna şehit düştükleri halkların kardeşliği, özgürlük ve birlikte yaşam, demokratik ulus ilkeleri çerçevesinde bölgede ve bütün Suriye’de gerçekleşmesi için güçlü bir şekilde mücadele edeceğiz sözümüzü tekrarlıyoruz. Şehitlerimizin ve halkımızın istekleri gerçek olana kadar sözümüzden dönmeyeceğiz.”