PYD: Türk devleti çıkmadan Suriye krizi çözülmez

PYD Genel Meclisi, Suriye’de çözüm önündeki en büyük etkenin işgalci Türk devleti olduğunu belirterek, çözüm için Türk devletinin Suriye’den çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi, Suriye’de Mart 2011’de başlayan savaşın 11’inci yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada özellikle Türk devletinin krizin derinleşmesindeki temel rolüne dikkat çekti.

PYD, “Bu kriz, rejim ve muhalefet arasında kanlı bir iç çatışmaya döndü ve uluslararası güçlerin müdahalesiyle uluslararası bir sorun halini aldı. Bunun sonucunda Suriye halkının yarısı içerde ve dışarda mülteci oldu. Ülkenin alt yapısı yıkıldı ve uluslararası yaptırımlar nedeniyle Suriye ekonomisi yıkıldı. Bunun bedelini ise sadece halk ödedi” diye belirtti.  

“Suriye devriminin çoğulculuk, özürlük, değişim ve demokrasinin uygulanması umuduyla” başladığını ifade eden PYD, “Ancak hızlı bir şekilde doğru yoldan saparak, demokratik projeleri reddeden faşist ve radikal sistemlerin çıkarlarını gerçekleştirmeye çalışan bir araca dönüştü. Bu nedenle özellikle işgalci Türk devleti güvenli bölgelere saldırılar gerçekleştirdi. Şam hükümeti de askeri hegemonyasını dayatarak krizi bitirmeye çalışıyor” diye ekledi.

Suriye’de demokratiktik dönüşüm için barış ve diyalog çağrısında bulunan PYD,  şöyle devam etti: “Ülkedeki krizin diyalog yoluyla çözüme kavuşmasını istiyoruz. Sorunları çözmek için özellikle ülke dışında yapılan toplantılar başarısız oldu. İşgalci Türk devletinin Suriye’de çıkması Suriye krizinin çözümündeki en önemli etkendir ve kriz son bulacaktır. Eğer Özerk Yönetim ve Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Suriye anayasasının bir parçası olmaz, Kürt halkı ve azınlıkların hakları anayasada yazılmaz ve merkezi olmayan demokratik bir sistem kurulmazsa Suriye’de çözüm olmaz.”