Qamîşlo mitingi: İşgalci ve hainleri yeneceğiz!

Qamîşlo'daki mitingde Türk devleti ve ortaklarının Kürtlerin varlığını hedef aldığı belirtilerek, "İşgalci ve hainleri yeneceğiz" denildi. Mitingde gerilla direnişi selamlandı, halka iradesine sahip çıkma çağrısı yapıldı.

Kürdistan’a dönük saldırıların amacının bölgenin demografik yapısının değiştirilmesi olduğuna dikkat çeken Hikmet Hebîb, “İrademiz ve direnişimizle saldırganlara karşı duracağız ve hainleri yeneceğiz” dedi.

Qamîşlo'da 'İşgal ve İhanete Karşı Onur Yürüyüşü' binlerin katılımıyla düzenlendi. Osman Sebri Kavşağı’na başlayan yürüyüş Qamîşlo’daki 12 Mart Şehitleri Stadyumu’nun yanındaki alanda mitinge dönüştü.

Mitingde konuşma yapan Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi Yasama Meclisi Eşbaşkanı Hikmet Hebîb, “Medya Savunma Alanları, Başûrê Kurdistan, Şengal ve Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılar komplodur. Bu saldırı ihanet eliyle yapılıyor ve amacı da bölgedeki demokrasiyi yok etmek” dedi.

'TÜRK DEVLETİ VE ORTAKLARI TEHLİKELİ PLANLAR İÇİNDE'

Irak hükümetinin KDP’nin ortaklığıyla Şengal’e saldırmasına değinen Hebîb, şunları kaydetti: “Şengal, Êzidîlere dönük gerçekleştirilen aynı tehlikeyle yüz yüze. Irak’ın kuzeyinden Rojava’ya kadar bölgenin kimliğinin değiştirilmesi için planlanan bir komplo var. Türk devleti ve ortakları bu tehlikeli planı saldırılarla gerçekleştirmek istiyor.”

Gerillanın ve bölge halkının direnişini selamlayan Hebîb, “İrademiz ve direnişimizle saldırganlara karşı duracağız ve hainleri yeneceğiz” ifadelerini kullandı.

Hebîb, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün bileşenlere dönük tehlike var. AKP bölgedeki bazı kesimlerle anlaşmalar yaparak hedeflerine ulaşmayı umuyor. Efrîn, Serêkaniyê, Ezaz, Cerablus ve Girê Spî’nin demografik yapısının değiştirilmesi, bir milyon Suriyelinin geri dönüşüne ilişkin açıklamaların başlangıcıdır. Bu şekilde ve Misak-ı Milli aracılığıyla bölgede büyük bir değişim yapmak isteyen Erdoğan’ın ekipleri ölü imparatorluğun geri dönüşünü müjdelemek istiyor.”

'BİZİM İRADEMİZİ YENEMEZLER'

Hikmet Hebîb, Şengal’de yaşanan olaylardan Irak hükümetinin sorumluluğu olduğuna işaret ederek şunları kaydetti: “Bu komployla kandırılmamalılar. Irak’ın egemenliğinden bahsediyorlarsa, Türk devletinin Irak’taki varlığını kınamaları ve karşısında durmaları gerekiyor. Irak’ta Türk devletinin 40’tan fazla askeri üssü bulunuyor.”

Hikmet Hebîb, konuşmasının sonunda şunları dile getirdi: “Demokratik projenin karşısındaki ihanetçiler ve komplocular asla irademizi yenemezler. Duvar örerek özgürlük isteğimizin önünü tutamazlar. Demokratik ulus projesi, özgürlük isteyen bütün halkların projesidir. Halkımızın umutları güvenlik ve huzur içinde gerçekleşene kadar şehitlerimizin izinde olacağız.”

YUSİF: VARLIĞIMIZ VE KİMLİĞİMİZİ TEHDİT EDİYORLAR

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanlık Komitesi üyesi Foza Yusif, yürüyüşe katılan halkın mesajını aldıklarını söyledi.

Foza Yusif, “Düşmanlarımız bugün, varlığımızı ve kimliğimize tehdit ediyor, her yeri ateşe veriyorlar. Kürdistan dağlarında, Şengal ve Rojava’da Kürtleri kimliksiz, onursuz ve köle yapmak istiyorlar. Onlar, Sykes Picot ve Lozan antlaşmasını yeniden canlandırmak, Kürtleri güçsüz ve kendilerini koruyamayacak şekilde aciz bırakmak istiyorlar” dedi.

Saldırılara dikkat çeken Yusif, “Bunlar KDP desteğiyle bu saldırıları gerçekleştiriyor. Şengal’e dönük saldırılarla, Rojava’yı kuşatarak Kürt halkının iradesini kırmak istiyorlar” diye belirtti.

'KÜRT HALKI BÜYÜK BİR SINAVDA'

Foza Yusif, Kürt halkının önünde büyük bir sınav olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu varlık ve yokluk sınavıdır. Ya direneceğiz ya da katledileceğiz. Bu kirli planlara karşı bütün tutumlarımızı belirtmemiz gerekiyor. Şengal’de ortaya çıkan olaylar, Türk devleti, Irak hükümeti ve KDP yetkilileri arasındaki kirli anlaşmanın sonucudur. Buradaki amaç ise Şengal halkının yok edilmesidir.”

Bütün Kürtlerin Kürdistan’da ve tüm dünyada seferberlik halinde yok oluşa hayır dediğini belirten Yusif, “Mesajımız hepiniz adınadır. Kürt halkı ve Mezopotamya halkları, Kuzey ve Doğu Suriye’de bu karışıklıkların ve komploların çıkmasına izin vermeyecektir. '90’larda gerçekleşen ihanetlerin tekrar olmasına izin vermeyeceğiz. Onların Kürtlerin iradesine karşı zafer kazanmasına izin vermeyeceğiz. Kürt halkının yönetime sahiptir ve ihanetin başarılı olmasına izin vermeyecektir" diye konuştu.

HALK VE PARTİLERE ÇAĞRI

Kürt halkına ve Kürt partilerine çağrı yapan Foza Yusif, işgal saldırılarına karşı tavır almalarını istedi.

Konuşmasının devamında KDP’ye seslenen Foza Yusif, “Yeter artık, Kürt halkının düşmanları bizimle oynuyor. Yeter artık onların elinde oyuncak oluşumuz. Bugün birlik ve onur günüdür. Kürtler arasındaki savaşa yeter” dedi.

Perşmergelere işgal saldırılarına katılmaması çağrısı yapan Foza Yusif, şunları kaydetti: “Peşmergeler gerilla gibidir ve Kürdistan için canlarını feda ettiler. Eğer seslerini yükseltirlerse bu soykırım başarıya ulaşmayacak. Başûrê Kurdistan’daki partiler Saddam’a karşı olduğu gibi sesini yükseltmeli. Eğer Amed düşerse Hewlêr ve Qamîşlo da düşecek. Hepsi sorumludur. Kimse halkımızın kaderiyle oynamamalı.”

Soykırım saldırıları boşa çıkarılıncaya kadar direnişe devam edecekleri sözünü veren Foza Yusif, “Bu ortaklığın başarıya ulaşmasına izin vermeyeceğiz. Önder Öcalan’ın, gerillanın, şeref ve onur çizgisinde direneceğiz. Herkes Kürt halkının boyun eğmeyeceğini ve ihaneti kabul etmeyeceğini iyi anlamalı” diye kaydetti.