Rojava’da 12 Mart şehitler için anma etkinlikleri

12 Mart Serhildanı sırasında şehit düşenleri anmak için Kuzey ve Doğu Suriye’de birçok merkezde anma toplantıları düzenlendi.

12 Mart Serhildanı şehitlerinin anıldığı törende yapılan konuşmalarda, halkların iradesinin Şam hükümetinin planlarını boşa çıkardığı vurgulandı.

Qamişlo’da düzenlenen 12 Mart Serhildanı 18'inci yıl dönümü anma törenine Cizre ve Dêrazor'dan çok sayıda kişi "12 Mart Serhildanı’nın 18. yıl dönümünü Halkların Gürzü Hamlesi ruhuyla anıyoruz" sloganıyla katıldı. 12 Mart Şehitler Stadyumu’nda yapılan anma Kürtçe Ey Reqîb marşıyla başladı.

Cizre Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanı Telat Yunis, törende yaptığı konuşmada, "Şovenist Baas rejimi Serhildanı bastırmak adına halkımıza karşı büyük çaplı katliamlar gerçekleştirdi. Ancak bölge halkı mücadeleleriyle tüm planları bozguna uğrattı" dedi.

12 Mart Serhildanı ruhuyla 19 Temmuz Devrimi'nin başladığını belirten Telat Yunis, "Özgür direniş ruhuyla düşmanın tüm politika ve planlarını boşa çıkarmayı ve kendi öz yönetimimizi kurmayı başardık. 19 Temmuz Devrimi'nin Serêkaniyê'den Kobanê'ye, Hesekê'den Efrîn'e kadar tüm aşamalarında 12 Mart ruhu ortaya çıktı" diye konuştu.

Cizre Şehit Aileleri Meclisi üyesi Cewahir Osman da yaptığı konuşmada, "12 Mart Serhildanı, tüm şovenist politikaları yenilgiye uğratan bir halk direnişidir. Şam hükümeti, Kürtlerle Araplar arasında fitne çıkarmaya ve halkların birbiriyle çatışması için uğraşıyor” şeklinde konuştu.

Şam hükümetinin Kürtlerin iradesini kırmak ve yok etmek için Kürtlere karşı tüm inkar politikalarını uyguladığını dile getiren Cewahir Osman, halkların birliğinin bu politikaların başarısızlığını ortaya koyduğunu söyledi.

Anma töreni, Cizre ve Dêrazor takımları arasında oynanan dostluk maçı ile sona erdi.