Rojava’da onbinler komployu protesto etti

Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde onbinlerce kişi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için alanlara çıktı.

KOBANÊ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası 15 Şubat komplosunun 23’üncü yıldönümünde Kobanê’de binlerce kişi yürüyüşe geçti. Özgür Kadın Meydanı’nda başlayan yürüyüş, Şehit Egid Meydanı’na kadar sürdü.

Son üç gündür uzun yürüyüş gerçekleştiren Suriye Devrimci Gençlik Hareketi ve Genç Kadınlar Birliği, Kobanê’deki yürüyüşte yerlerini aldı.

Mitingde bir konuşma yapan Kobanê Kantonu Meclisi Eş Başkanı Yardımcısı Ferhan Kobanê, uluslararası komplocu güçlerin Abdullah Öcalan’ın rehin alınmasıyla Özgürlük Hareketi’ni tasfiye edeceklerini düşündüklerini belirtti.

Ferhan Kobanê, ancak komplocuların yanıldığını ve Abdullah Öcalan’ın paradigmasının tüm dünyaya yayıldığını söyledi.

Kobanê, komplonun sadece Kürt Halk Önderi’ne değil, tüm ezilen halklara yönelik yapıldığını kaydetti.

Fırat Bölgesi Demokratik Birlik Partisi Eş Başkanı Bêrîvan Îsmaîl, “Uluslararası güçler, Önder Öcalan şahsında Kürt halkını yok etmek istedi. Fakat Önder Öcalan komploya karşı büyük bir direniş sergiledi. Bunun için Türk devleti, Önder Öcalan’a yönelik tecrit uyguluyor” dedi.

Fırat Bölgesi Toplumsal İşler Komitesi Eş Başkanı Silêman El-Kaşîş, “Bölgedeki demokratik ulus projesi, özgür yaşam ve barış, bölgede çatışma isteyen kapitalist sistemin çıkarlarına aykırıdır. Bu sistem, Önder Öcalan’ın fikir ve felsefesinin takip edilmesi durumunda yok olacağını ve fikrin dünyaya yayılacağını iyi biliyor” şeklinde konuştuç

Silêman El-Kaşîş, dünya halklarını Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için harekete geçmeye çağırdı.

HESEKÊ

Hesekê merkez ve çevre köylerinden gelen binlerce kişi “Önder Öcalan Parkı”nda toplanarak, Nasre Mahallesi’ne kadar yürüdü.

Daha sonra Sîtî Baz Meydanı’nda bir miting düzenlendi. Mitingde konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi Üyesi Ebdulxenî Oso, “Önder Öcalan sadece bir partinin ya da bir ulusun önderi değil, ulusal bir önderliktir ve ezilen halkların hakları için çağrılarda bulunuyor, çözüm olmak istiyor” dedi.

Kongra Star Koordinasyon Üyesi Welîde Botî, halkların Abdullah Öcalan’ı sahiplendiğini belirtirken, Kürt Halk Önderi’nin özgürlüğü sağlanması için uluslararası güçlere karşı mücadeleyi yükselteceklerini kaydetti.

Kanaat önderi Ferhan Cemîl Atiye, “Önder Öcalan, mazlum halklar için mücadele yürüttü. Önder Öcalan sayesin özgürlüğümüze kavuştuk, irade ve gücümüzü alıyoruz” dedi.

DIRBÊSIYÊ

Hesekê Kantonu’na bağlı Dirbêsiyê ilçesinde de binlerce kişi alanlara çıktı. Devrimci Gençlik Hareketi binasının önünde başlayan yürüyüş şehitler meydanında son bularak mitinge dönüştü. PYD İlçe Eş Başkanı Mihemed Xelef, halkın direniş ve mücadelesi sayesinde komplonun boşa çıktığını ifade etti.

Xelef, “Önder Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesini takip edelim ki, bölge halklarına karşı bütün komplo ve planları boşa çıkaralım” dedi.

TIL TEMIR

Til Temir’de yüzlerce kişi Şehit Aileleri Meclisi önünde bir araya geldi. Yürüyüşün sona erdiği Qendîl Kavşağı’nda yapılan mitingde söz alan PYD Genel Meclisi üyesi Ednan Kalo,  Abdullah Öcalan şahsında bütün siyasi tutsakların direnişini hatırlatarak, 15 Şubat’ın demokrasi ve özgürlük yanlısı halklar için “kara gün” olduğunu söyledi.

Ednan Kalo, “Hegemonik güçler Önder Öcalan’ın fikirlerini kendisi için tehlike olarak gördü. Çünkü Önderliğin fikirleri iktidarlara ve kapitalizme karşı savaşıyor. Bunun için Türk devletiyle iş birliği yaptılar” dedi ve Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

ŞEDADÊ

Hesekê Kantonu içerisinde yer alan Şedadê İlçe merkezinde başlayan yürüyüş, Suriye Gelecek Partisi merkezi önünde mitinge dönüştü. PYD Hesekê Yürütme Üyesi Mistefa Ehmed, “23 yıllık uluslararası komplo ilk günden itibaren boşa çıkarıldı. Bundan sonra da tüm komplolar Kuzey ve Doğu Suriye halklarının birlik ve beraberliği ile boşa çıkarılacaktır” dedi.

Mistefa Ehmed, 2022 yılının bölge halkı için zafer ve Özerk Yönetim’in tanınma yılı olacağının altını çizdi

ZIRGAN

Zirgan ilçesinde ise İlçe Meclisi önünde bir açıklama yapıldı. Açıklama Kongra Star Yürütme Üyesi Selwa Hecî Mihemed tarafından okundu. Türk devletinin savaş suçlarına işaret ederek, Türk devletinden hesap sormak gerektiğini altını çizen Mihemed, uluslararası toplumun işlenen suçlara karşı sessiz kalmasını da kınadı.  Mihemed, uluslararası komplo ile sadece Abdullah Öcalan değil, tüm ezilen halkların hedef alındığını vurguladı.

HOL

Hol ilçesinde bölgedeki kanat önderleri ve aşiret liderleri bir basın açıklaması düzenledi. İlçe meclisi önünde yapılan açıklamayı Demokratik Birlik Partisi (PYD) Büro sorumlusu Emar Hisên okudu.

Açıklamada, “Komplocular, Kürt halkının özgür iradesi ve Kürt halk devriminin yok edileceğini düşündü. Ancak tam tersine İmralı Önder Öcalan’ın fikirleri yayıldı” denildi.