‘Rojava’da tedbirler alındı; herkes dikkatli olmalı’

Dünyada hızla yayılan koronavirüsten korunmak için tavsiyelerde bulunan Dr. Ebduleziz Mio, Rojava'da birçok tedbirin hayata geçirildiğini belirterek herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyanın dört bir tarafına yayılan koronavirüse yakalananların sayısı 700 bine yaklaştı. Salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı da 30 bini geçti. Kuzey ve Doğu Suriye’de koronavirüsle mücadele amacıyla oluşturulan Sağlık Komitesinde yer alan Doktor Ebduleziz Mio, salgına ilişkin ANF’ye değerlendirmelerde bulundu. Bölgede yaşanan durumu aktaran Ebduleziz, "Tedbirler alındı, özel tedavi merkezleri oluşturuldu. Korona şüphesi bulunanlara gerekli testler yapılıyor. Şu ana kadar tespit edilen herhangi bir vaka bulunmamaktadır" diye konuştu.

Virüsün öksürme ve hapşırma sonucu yayıldığını hatırlatan Dr. Ebduleziz, salgının yayılmasına ilişkin de şunları belirtti: "3 metreye kadar kişilere yaklaşmamaya dikkat edin. Virüs temasla da bulaşır. Herkesin virüse yakalanma riski var. Her yaşta insan bu hastalığa yakalanabilir. Salgın, yaşlılarda ve sağlık sorunları (göz, kalp ve şeker hastaları ile bağışıklık sistemi zayıf) olanlarda daha çok görülür."

VİRÜSTEN KORUNMANIN YOLLARI

Salgının yayılmasını engellemek için, toplantı, din ve spor faaliyetleri gibi toplu yapılan aktivitelerin durdurulması gerektiğinin altını çizen Dr. Ebduleziz, virüsten korunmak için şu tavsiyelerde bulunuyor:

* Eller iyice ve sürekli yıkanmalı (Yemek öncesi ve sonrası, dışarıdan eve gelişte)

* Maske ve eldiven kullanılmalı.

* Anti bakteriyel dezenfektanlar kullanılmalı.

* Ev ile iş yerleri sürekli olarak temizlenmeli ve havalandırılmalı.

* Kişisel temizlik özenle yapılmalı.

* Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için vitamin takviyesi alınmalı. Yemeklere soğan ve sarımsak eklenmeli. Bitki çayları, limon, sebze ve meyve tüketilmeli.

* Düzenli spor aktiviteleri yapılmalı.

* Sigara bırakılmalı.

ŞU ANA KADAR HERHANGİ BİR VAKAYA RASTLANMADI

Kuzey ve Doğu Suriye’de şu ana kadar koronavirüs vakasına rastlanmadığını belirten Dr. Ebduleziz, "Günde 2 ile 10 kişi arasında test yapılıyor. Şüpheli olan kişiler ayrı bir şekilde tedavi ediliyor ve 48 saat müşaade altında tutuluyor. Gerekli testler yapıldıktan sonra teşhis konuluyor. Şu ana kadar bölgede herhangi bir vakaya rastlanılmadı" dedi.

Dr. Ebduleziz, virüse yakalanan kişilerin salgının yayılmasını önlemek için toplumdan uzak durması ve karantinaya alınması gerektiğinin önemine vurgu yaparak, "Korona belirtileri olan kişiler hızlı bir şekilde sağlık merkezlerine başvurmalı ve gerekli testleri yapmalı. Salgın şüphesi olanlar aile ve toplumunu korumak için çok dikkatli olmalı, maske-eldiven takarak hızlıca sağlık merkezine gitmelidir. Salgına yakalanan kişilerin yüzde 80-90’u kontrol altına alınarak tedavi edilebilir. Salgına yakalanan yaşlı kişilerde farklı hastalıklarda ortaya çıkabiliyor. Bu kişiler tedavileri bitene kadar sağlık kontrolünde tutulmalıdır" diye konuştu.

HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI

Virüs nedeniyle evde oturanların vaktini iyi değerlendirmesi gerektiğine işaret eden Dr. Ebduleziz Mio, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Salgın nedeniyle evde oturanlar vakitlerini iyi değerlendirmeli. Spor yapılmalı ve kitap okunmalı. Bazı kişiler şiir ve şarkı söylerken, bazıları da el işleriyle uğraşırlar. Korona dünya genelinde psikolojik sorunları da ortaya çıkardı. Hatta bazı kişiler yaşadıkları moral bozukluğu nedeniyle intihar bile ediyor. Halkımızın morali en üst seviyede olmalı.

Herkes ailesi ve yakınlarına sahip çıkmalı. Tüm tedbirleri alırsak ve gerekenleri yaparsak bu sürece sorunsuz bir şekilde geçeriz. Herkes bu salgından korunmak ve yayılmasını önlemek için elinden geleni yapmalıdır." Dr. Ebduleziz, virüsten korunmak için acil durumlar dışında bölgede ilan edilen sokağa çıkma yasağına uyulması gerektiğini belirtti.