Rojava ve Kobanê üniversitelerinde kayıt yoğunluğu

2019-2020 yılı kayıt döneminin başladığı Kobanê ve Rojava üniversitelerine yoğun başvuru var. Toplamda 22 bölümle yeni eğitim-öğretim yılına başlayacak üniversiteler için kayıtlar 5 Ekim'e kadar sürecek.

Kuzey-Doğu Suriye'deki Rojava ve Kobanê üniversiteleri için yeni eğitim-öğretim yılı kayıt dönemi başladı. 5 Ekim'e kadar devam edecek olan kayıtlara bu yıl başvuruların yoğun olması dikkat çekiyor.

Önceki yıllarda yaşanan savaş koşulları ve bölgeye yönelik savaş tehditlerinin devam etmesine rağmen Kuzey-Doğu Suriye'de geride kalan yıllarda eğitime ara verilmedi ve eğitim alanında önemli başarılar sağlandı.

19 Temmuz 2012 devriminden sonra ilk, orta ve lise düzeyinde eğitim kesintisiz bir şekilde üç dilli olarak verilmeye başlanırken, daha önce üniversite olmaya Rojava'da 2015 yılında Efrîn, 2016 yılında Rojava ve 2017 yılında da Kobanê üniversiteleri kuruldu.

Efrîn üniversitesi işgal altında olduğu için burada eğitim gören öğrencilerin büyük bölümü Kobanê ve Rojava üniversitelerinde eğitimlerine devam ediyor.

2019-2020 eğitim öğretim yılı için kayıtlara başlayan Rojava ve Kobanê üniversitelerinde toplamda 22 bölüm bulunuyor. Her iki üniversiteye Rojava'nın yanı sıra Reqa, Tabqa, Minbic ve Dêra Zor gibi Arap nüfus ağırlıklı bölgelerden yoğun ilginin olması dikkat çekiyor.

Üniversite kayıt dönemine ilişkin ANF'ye bilgi veren Kobanê Üniversitesi Fen Bilimleri Bölümü Eşbaşkanı Sakine Elî, yeni kayıtların 10 Eylül ile 5 Ekim tarihleri arasında devam edeceğini belirterek, bu yıl her iki üniversitenin merkezi kayıt sistemi ile öğrencileri aldıklarını belirtti.

Her iki üniversitenin toplamda 22 farklı bölümünün olduğunu dile getiren Sakine Elî, kayıt döneminin daha ilk haftasında çok sayıda başvurunun olduğunu söyledi.

Öğrencilerin kayıtlarının lise geçiş notlarına göre olduğunu belirten Sakine Elî, bu yıl Arap bölgelerinde çok sayıda başvurunun olmasının dikkat çektiğini dile getirdi.

Sakine Elî, öğrenci alımındaki kriterlerinin yüzde 70'ini öğrencinin notları, yüzde 30'unun da mülakat sonucu belirlendiğini ve her öğrencinin 3 tercih yapma hakkının olduğunu ifade etti.

Kobanê Üniversitesi Koordinasyon Kurulu Üyesi Masîdar Masîro da bu yıl yeni bölümlerin açıldığını, öğretim görevlilerinin sayısının da arttığını belirterek, buna bağlı olarak başvuru sayısında artış olduğunu söyledi.

Temel amaçlarının eğitim düzeyini yükseltmek olduğunu belirten Masîro, Kobanê Üniversitesi'nde bu yıl laboratuvar bölümü açtıklarını ve bu bölümün ileriki yıllarda tıp fakültesinin temelini oluşturacağını kaydetti.

Kobanê Üniversitesi'de; Kürt Dili ve Edebiyatı, Tıbbi laboratuvar, Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümleri bulunuyor.

Rojava Üniversitesi'nde ise; Matematik, Fizik, Kimya, Tarih, Coğrafya, Öğretmenlik, Güzel Sanatlar, Jineoloji, Edebiyat, Petrol Mühendisliği, Petro-kimya Mühendisliği, Ziraat Mühendisliği, Ekolojik İnşaa Mühendisliği, Yönetim ve Maliye, Mekanik, İngilizce Mütercimdik ve İnşaat Mühendisliği bölümleri bulunuyor.