Semalka Kapısı’nda oturma eylemi başlatıldı

KDP’nin pusu kurarak şehit ettiği gerillaların cenazelerini almak için Semalka Sınır Kapısı’nda oturma eylemi başlatıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin tüm kentlerinden bir araya gelen şehit anneleri, Güney Kürdistan ile olan sınırdaki Semalka Kapısı’na oturma eylemi başlattı.

İki haftadır alanda çadır eylemi yapan aileler, bugün bir kez daha sınır kapısına yürüdü. Aileler daha önceki girişimlerde olduğu gibi KDP güçleri tarafından engellendi. Bunun üzerine aileler oturma eylemi başlattı. Şehit aileleri, cenazelerin teslim edilmesi talebini içeren bir mektubu Kürdistan Bölgesel Hükümeti’ne sunmak istiyor.

22 barış annesinin geçişini engellemek için onlarca silahlı kişinin sınıra konuşlandırıldığı görüldü. 

Annelerin yürüyüşe geçmesinden kısa bir süre sonra KDP istihbaratı Parastin ve aralarında MİT mensuplarından oluştuğu sanılan bir grubun uzaktan eylemi izlediği ve silahlı güçlere talimat verdikleri gözlendi. 

28 Ağustos’u 29 Ağustos’a bağlayan gece 7 kişilik gerilla grubu Kandil alanından Behdinan bölgesine geçmeye çalışırken Zap Suyu üzerinde KDP güçlerinin saldırısına uğramıştı. HPG, 3 Ekim’de şu açıklamayı yapmıştı: “Gerilla grubumuz Zap Suyu’nu geçerken KDP güçlerinin herhangi bir seslenişi veya uyarı ateşi olmadan direkt dört koldan ağır silahlar ile yoğun bir şekilde ateş altına alınmıştır. Bu saldırı sonucunda 5 yoldaşımızın kesin şehit olduğu, bir yoldaşımızın ise muhtemelen yaralı esir düşmüş olabileceği netleşmiştir. 7 kişilik grupta yer alan Haki yoldaşımız ise bu olayı bizzat gözlemlemiş ve bir süre sonra sağlam bir şekilde olay yerinden ayrılmayı başarmıştır. Sağ kurtulan Haki yoldaşımız güçlerimize ulaşarak, KDP güçleri tarafından gerçekleştiren saldırıyı birçok yönüyle açıklığa kavuşturmuştur.”