Seraqîb düştü, Erdoğan Rusya yolcusu, Jeffrey Ankara'ya geliyor

Suriye ordusu İdlib'in Seraqîb beldesini yeniden kontrol etti. Putin-Erdoğan görüşmesi öncesi ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey ve ABD'nin BM daimi temsilcisi Craft'ın bu gece Türkiye'ye gelecek olması dikkat çekti. 

Rusya ve İran destekli Suriye ordusu ve işgalci Türk ordusu ve ona bağlı çetelerin 4 gün önce işgal ettiği İdlib'in Seraqîb beldesini yeniden kontrol etti. Ancak Seraqîb'in batı kırsalında çatışmalar devam ediyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Halep-Şam (M5) ile Halep-Lazkiye (M4) otobanları üzerinde bulunan Seraqîb'i yeniden aldığını duyurdu.

UÇAKLAR DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

İdlib'te onlarca Türk askerinin öldürülmesinin ardından Rusya, Türk keşif uçaklarının İdlib hava sahasını kullanmasına kısmi olarak izin vermişti.

Dün gün boyu yaşanan çatışmalarda Türk ordusuna ait 3 silahlı insansız hava aracı (SİHA) Suriye ordusu tarafından düşürülmüş, bir SİHA ise "dost ateşiyle" çeteler tarafından düşürülmüştü. Türk ordusu da Suriye ordusuna ait iki Su-24 savaş uçağını düşürmüştü.

SURİYE HAVA SAHASINI KAPATTI

Uçakların düşmesinin ardından Suriye ordusu, İdlib başta olmak üzere Suriye'nin kuzeybatı bölgelerinde hava sahasını kapattığını ve "hava sahasını ihlal eden düşman uçaklarının vurulacağını" duyurdu.

RUSYA: TÜRK UÇAKLARININ GÜVENLİĞİNİ GARANTİ EDEMEYİZ

Suriye ordusunun bu açıklamasından sonra Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, “Bu koşullarda, Rusya’nın Suriye’deki ordu grubu komutanlığı, Türk savaş uçaklarının Suriye semalarındaki uçuşlarının güvenliğini garanti edemez” denildi.

AKAR, 'RUSYA İLE SAVAŞMA FİKRİMİZ YOK' SÖZLERİNİ TEKRARLADI

Dün yaptığı açıklamada İdlib'e başlattıkları işgal saldırılarına "Bahar Kalkanı" adını verdiklerini söyleyen Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Rusya ile savaşma gibi bir niyetimiz ve fikrimiz yok" demişti. Akar'ın aynı sözleri bugün de tekrarlaması dikkat çekti.

PUTİN: RUSYA KİMSEYLE SAVAŞA HAZIRLANMIYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 20 Şubat'ta yayınlanan Rus devlet ajansı TASS'la yaptığı söyleşisinde, "Rusya’nın kimse ile savaşa hazırlanmadığı, kimsenin aklına da savaş fikrinin gelmemesi için elinden geleni yaptığını" söylediği aktarıldı.

ERDOĞAN İLE PUTİN'İN 'ZOR' GÖRÜŞMESİ

Putin ile Erdoğan'ın İdlib'de yaşanan çatışmalar güdemiyle 5 ya da 6 Mart'ta Moskova'da görüşeceği açıklanmıştı. Rus medyası görüşmenin "zor bir görüşme" olacağını yazdı.

ERDOĞAN'IN MOSKOVA ZİYARETİ ÖNCESİ JEFFREY ANKARA'YA GELİYOR

Rusya-Türkiye ekseninde bu gelişmeler yaşanırken, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve ABD'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Kelly Craft bu gece Ankara'ya geliyor. Ziyarete ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken, gündemin İdlib ve Erdoğan'ın Moskova olacağı ifade ediliyor.