Sinaa Cezaevi saldırısının sorumlusu: Emri MİT’ten aldık!

Hesekê’deki terörist operasyonların sorumlusu ve DAİŞ’in çetebaşlarından Ebdullah Îsmaîl Ehmed, "Sinaa Cezaevi’ne saldırının emrini doğrudan MİT’ten aldık" dedi.

DAİŞ çeteleri 20 Ocak’ta Hesekê’deki Sinaa Cezaevi’ne saldırı düzenledi. Saldırıya anında müdahale eden QSD ve İç Güvenlik Güçleri, çetelerin girişimini boşa çıkararak büyük bir felaketi önledi.

ANHA'nın haberine göre, Hesekê’deki terörist operasyonların sorumlusu ve DAİŞ’in çetebaşlarından Ebdullah Îsmaîl Ehmed, Hesekê bölgesine dönük operasyonları yöneten ‘vali’ tarafından yetkisinin arttırıldığını itiraf etti. Ebdullah, sözde valinin adının Ebdulezîzî olduğunu şu anda Serêkaniyê ve Girê Spî’de MİT’le çalıştığını söyledi.

Ebdullah’ın itiraflarına göre DAİŞ çetelerinin Hesekê’deki Sinaa Cezaevi’ne dönük saldırısında işgal altındaki bölgelerden cezaevindeki çetelerin kaçmasına yardım edileceği yönünde emir geldi. Buna göre çeteler cezaevinden kaçırılıp güvenli yerlere ardından ise Serêkaniyê ve Girê Spî’ye götürülecekti.

Vali ismiyle bilinen Ebdulezîz adlı çetenin büyük ısrarı, Ebdullah ve kendisine bağlı terörist grupların kaçan çetelere ulaşma girişimlerine rağmen, QSD’nin bölgeye ve olaya olan hakimiyetinden dolayı onlara ulaşamadı.

'QSD'NİN MÜDAHALESİ NEDENİYLE ÇETELERE ULAŞAMADIK'

Ebdulezîz’den bazı çetelerin Xiwêran Mahallesi’ne kaçtığını ve bir camiye yakın olduğu bilgisini aldıklarını belirten çete Ebdullah, QSD’nin olaya hakimlik sağlamasından dolayı çetelere ulaşamadıklarını söyledi. Ardından kaçan çetelerin kuşatıldığı ve QSD ile girilen çatışmada öldürüldükleri bilgisini aldıklarını kaydetti.

'ÖZEL KİŞİLERİ KAÇIRACAKTIK'

DAİŞ çetelerinin temel amacının cezaevindeki ‘özel’ kişileri kaçırmak olduğunu ifade eden Ebdullah, bölge halkları arasında korku yaymak ardından Hesekê’yi tamamen kontrol altına alıp burayı yeni hilafetlerinin merkezi olarak ilan etmek istediklerini belirtti.

'İŞGALİ VE GÜCÜMÜZÜ YENİDEN OLUŞTURMAYI HEDEFLEDİK'

Plana göre daha sonra diğer bölgeler işgal edilecek ve DAİŞ’in gücü yeniden oluşturulacak. Bunun için çok sayıda çete cezaevinden kaçmayı başarırsa ‘İslam devleti’ adında yeni bir güç kuracaklardı.

Ebdullah, DAİŞ’in bütün çetelerini topladığını ve bu görevin başarıya ulaşması için bütün bölgelerden destek istediğine dikkat çekti.

'MİT SİLAH GÖNDERDİ'

QSD’nin olaya anında müdahale edip olayı kontrol altına almasının bütün planlarını boşa çıkardığını belirten Ebdullah, Hol Kampı’ndaki çetelere silah verildiğini, Ebdulezîz ve MİT’in kamptaki çetelere öldürme ve kaos çıkarması için silah gönderdiğine işaret etti.

Saldırılara nasıl hazırlandıklarını anlatan Ebdullah, “Ebdulezîz adlı kişiden emir alarak operasyona başladık ve amaç ise QSD’yi yenmekti. Silah, cephane ve mayın hazırladık. Operasyonları yaptığımızı belgelemesi için kamera kurduk. 3 grup bu operasyonu gerçekleştirdi. Her grup iki kişiden oluşuyor. Silah, mayın ve kameralar bu kişilere teslim edildi” dedi.

Çetenin itiraflarına göre, birinci grup Hesekê ve Dêrazor arasındaki yolu takip edecek ve QSD ile Özerk Yönetim’in bütün araçlarını hedef alacak.

İkinci grup, Hesekê içinde çalışıyor, askeri araçları ve noktaları hedef alıyor. Üçüncü grup ise Şedadê’de sürekli hareket halindeydi ve askeri noktaları, araçları ve yurttaşları hedef alıyordu.

Ebdulezîz adlı çeteden kamuoyunda tanınan önemli kişilerin hedef alınması yönünde emir geldiğini belirten Ebdullah, bu emri gerçekleştirmek için grubuyla harekete geçtiğini ekledi.

MİT'İN ROLÜ BELGELİ

Ebdullah Ehmed adlı çete, 14 Nisan’da QSD tarafından yapılan bir operasyonda yakalandı. Üzerinde çok sayıda silah, mayın ve cephane bulundu. Yapılan soruşturma ve ortaya çıkan belgelere göre, Ebdullah Ehmed MİT tarafından Türkiye içinde yönetilen operasyon odasında çalışıyor.

Ebdullah Ehmed adlı çetenin yakalanmasının ardından bölgeye ve halka zarar verecek birçok terörist plan boşa çıktı.