SOHR'un açıklamasına tepki

Ciwanên Şoreşger Hareketi, SOHR tarafından haklarında yapılan asılsız açıklamaya tepki gösterdi.

Ciwanên Şoreşger Hareketi, SOHR tarafından yapılan açıklamaya dikkat çekerek, "SOHR’un resmi sitesinde Suriye Devrimci Gençlik Hareketimiz hakkında asılsız bir haber yayımlandığına şahit olduk. Söz konusu haberin içeriğinde Suriye Devrimci Gençlik Hareketimizin çocuk ve gençleri kaçırdığını ve askere alındığı iddia edilmiştir. Bu haberin asılsız, isabetsiz ve doğru olmadığını bilmenizi isteriz" denildi.

'İDDİALARINIZI İSPATLAYIN'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Suriye Devrimci Gençlik Hareketi olarak şimdiye kadar bu tür bir faaliyetimiz olmamıştır. Ve bizleri suçlu göstermeye çalıştığınız konu hakkında herhangi bir ilgimizin olmadığını bilmenizi isteriz.

Kuzey-Doğu Suriye’de resmi olarak sadece QSD askeri faaliyetler yürütmektedir. Bütün askeri faaliyetlerden QSD sorumludur ve bu faaliyetlerde resmi olarak yürütülmektedir. Dünyanın her ülkesinde olduğu gibi Kuzey-Doğu Suriye’de de zorunlu askerlik yasası vardır. Bundan doğal bir şey de söz konusu olamaz. Özerk Yönetim ve QSD, 18 yaşını doldurmuş her genci ülkesini koruma görevine çağırması kadar doğal bir durum yoktur. Zorunlu askerlik yasası dışında herhangi bir askeri çalışma söz konusu değildir.

Kaldı ki Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve QSD, Cenevre Sözleşmesi'ni resmi olarak imzalamıştır.

Suriye Devrimci Gençlik hareketi olarak, bizler SOHR’un uluslararası bağımsız ve tarafsız sivil toplum kuruluşu ve insan haklarını savunan bir örgüt olarak biliyorduk. Fakat ne yazık ki son süreçte özellikle Gençlik Hareketimize dönük asılsız haberlerden dolayı bunun böyle olmadığını gördük. SOHR’un gençlik hareketimize dönük asılsız iddiaları ispatlaması gerekir. Eğer bu iddiaları ispatlamazsa SOHR’un yapmış olduğu haberler hakkında bir düzeltme yapması gerekmektedir. Aksi halde SOHR’un da bu iddialardan kaynaklı güvenilirliği zedelenecektir.

Ciwanên Şoreşger Hareketi toplumsal ve kültürel bir harekettir. Biz Özerk Yönetimin olduğu Kuzey ve Doğu Suriye’de halkımızın içinde kendimizi örgütleyip birçok yerde merkezlerimiz bulunmakta. Çalışmalarımıza katılan gençler siyasi, kültürel, ekonomik ve spor çalışmalarımıza katılıp bulundukları alanlarda bu çalışmalara katılmaktadırlar. Askeri kamplarımızın olduğu ve bu kamplarda yaşı küçük çocukları kendi iradeleri dışında tuttuğumuza dair iddialar doğru değildir.

Ciwanên Şoreşger Hareketi olarak meclislerimizin içinde öz savunma komitelerimiz bulunmakta ve bu komitelerimiz HPC’yle koordineli bir şekilde öz savunma çalışmalarını toplum içerisinde yürütmektedir. Bu komitelerin üyeleri köy, mahalle ve şehirlerde çalışıyor olup ailelerinden kopmamışlardır.

'MİT'İN ETKİSİ ALTINDALAR'

Son süreçte bazı basın kuruluşları, Türk istihbaratı olan MİT hakimiyeti ve etkisi altında çalışmakta, özellikle çalışmalarımızı hedef almakta ve bazı olaylarla suçlamaktalar bunu da çalışmalarımızın önünde engel oluşturup bizle halkımız arasında çelişkiler yaratmak istemekteler. Faşist Türk devletinin bölgede sorun ve kaos yaratmak amacıyla istihbarat ve ajanlaştırma faaliyetleri yürütmektedir. Bu onlarım özel savaş stratejisidir ve biz bunun önünde durmaktayız. Bu strateji çerçevesinde bazı aileler farklı yöntemlerle ikna edilip bize suçlayıcı davalar açsın. Biz bu kirli siyasetin bir kurbanı olmayacağız. Öncelikle siz de SOHR olarak İşgalci Türk devletinin siyasetinin hizmetine girmeye uzak durmalısınız.

Bizim bildiğimize göre SOHR uluslararası alanda tanınmakta ve esas alınmakta. Bundan kaynaklı da yanlış bilgiler paylaşmamalıdır çünkü bir söz bazen bir sonuca sahip olup etkili olmakta. 9 Kasım tarihinde ve diğer bizim hakkımızda yaydığınız bilgilerde bizim bir alakamız bulunmamaktadır. Bizim merkezlerimize gelip yürüttüğümüz çalışmaları gözlemleyebilirsiniz. Kuzey-Doğu Suriye’deki tüm şehirlerde muhataplarımız ve meclislerimiz bulunmakta, Hareketimize dair ne soru ve istekleriniz varsa sorabilirsiniz. Biz buna açığız. Çünkü saklayacağımız hiçbir şey yok.

Son olarak gençlik hareketimize dönük yürütülen bu asılsız karalama ve itibarsızlaştırma kampanyalarına karşı SOHR başta olmak üzere bütün kesimleri duyarlı olmaya çağırıyoruz. Yine Kuzey-Doğu Suriye Özerk yönetimi ve QSD’ye çağrımız odur ki gençlik hareketimize karşı geliştirilen bu asılsız iddialara dönük gerekli araştırmayı yapmalarını ve bu konuları netleştirmelerini istiyoruz."