Sosyal hareketler ve yerli halklardan Rojava’ya destek

Dünya farklı ülkelerinden yerli halkların temsilcileri ile sosyal hareketlerin liderleri, Rojava ile dayanışma çağrısı yaptı.

Farklı ülkelerdeki şahsiyetlerin The Guardian’da yayınladığı açık mektupta, Türk devletinin saldırılarıyla sadece DAİŞ’e karşı mücadelenin değil insanlığın mevcut medeniyet krizine karşı alternatif üretme kapasitesinin tehlikede olduğuna vurgu yapıldı. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘ateşkese’ rağmen 20’nci yüzyılın şiddet ve soykırım tekniklerini kullandığı dile getirilen mektupta, sivillere karşı kimyasal silah kullanıldığı ve cihatçı çetelerin kaçan sivilleri katlettiği belirtildi.

ABD, Rusya, Britanya, Fransa ve diğer devletlerin etnik temizlik ve işgale izin vererek uluslararası hukuku ve Cenevre Sözleşmesi’ni ihlal ettikleri dile getirilen mektupta, Türkiye’nin tek hedefinin globalleşen sistemin dışındaki cesur ve başarılı Rojava deneyimini yok etmek olduğunun altı çizildi. Kuzey ve Doğu Suriye’de 5 milyon Kürt, Arap, Asuri, Türkmen, Êzidî ve diğer halklar ile inançların yer aldığı kaydedilen mektupta, radikal demokrasi, öz yönetim, cins eşitliği ve azınlıkları da içerecek şekilde barışa dayalı bir sistemde yaşandığı vurgulandı.

Türkiye’ye silah satışlarının kınandığı mektupta, Öcalan’ın ‘kapitalist modernitenin gücü silah ve parası değildir; liberalizmiyle her türlü ütopyayı boğma kapasitesidir” sözlerine yer verildi. Rojava’nın yaşaması için herkesin bulunduğu alanda ayağa kalkması istenen mektupta, Rojava’nın tüm dünyadaki uyanan çoğunlukla aynı amaçlar için mücadele ettiği ifade edildi.

Halkların mücadelelerinin birbirleriyle bağlı olduğu dile getirilen mektupta, hiçbir gücün kaçınılmaz değişimleri önleyemeyeceğinin altı çizildi.

Mektupta farklı sosyal hareketler, topluluklar ve yerli halkların liderleri olarak Rojava’nın vizyonu ve emeğiyle dayanışma içinde olunacağı belirtilirken, Rojava’nın direnişi, korunması ve direnci için dua edileceği kaydedildi. Mektupta, devletler ve güç sahiplerinin ‘insanlıklarını hatırlaması’ ve ‘işgale derhal son verilmesinin’ sağlanmasının istendiği ifade edildi.

Mektuba şu isimler imza attı:

LaDonna Brave Bull Allard Standing Rock, Turtle Island (USA)
Salim Dara Rural Solidarity, Benin
Eve Ensler One Billion Rising, USA
Sabine Lichtenfels Tamera Peace Research Center, Portugal
Tiokasin Ghosthorse First Voices Indigenous Radio, Turtle Island (USA)
Alnoor Ladha The Rules, Canada
Gildardo Tuberquia Peace Community of San José de Apartadó, Colombia
Yael Ronen Maxim Gorki Theater, Germany
Sami Awad Holy Land Trust, Palestine
Gigi Coyle Beyond Boundaries, USA
Joshua Konkankoh Better World, Cameroon
Stuart Basden Extinction Rebellion, UK
Aida Shibli Global Campus, Palestine
Claudio Miranda Favela da Paz, Brazil
Rajendra Singh Tarun Bharat Sangh, India