Süryani Din Adamı: Hıristiyanlar da Erdoğan'ın hedefinde

Süryani Din Adamı El Eb Mixayil, Türk devletinin, Hıristiyanlar da dahil tüm halkları hedef aldığını belirtti, işgali kabul etmeyeceklerini söyledi.

Türk devletinin, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgalci saldırılarını ve yine Til Temir’de yaşayan Süryani halklarını hedef almasını, Dirbesiye’nin Marisya Hâkim Ortodoks Süryani Kilisesi Kâhini El Eb Mixayil Yaqup değerlendirdi.

'BÜTÜN DİNLERDEN İNSANLAR GELİYOR'

Yaqup, kilisenin tüm inançlara hizmeti hedeflediğine dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:
"1932’de kurulan Marisya Hâkim kilisesinde dualarımızı etmekteyiz. Süryani Ortodoks dinine göre her zaman ibadet etmekteyiz. İlk kilise oluşturulduğunda Dirbesiye'de yüzde 95 civarında Hıristyan halk vardı. Sonradan göç sebebiyle Dirbesiye’de sayıları çok azaldı. Ne kadar az da olsa sayımız bu sistemi ve ibadetimizi korumaya devam ettik. Ben bu kilisenin bir hizmetkârıyım ve Tanrı izin verirse de ömrümün sonuna kadar hizmet etmeye devam edeceğim.
Dirbesiye’deki kilisemize 'mucize kilise' de denilmektedir. Mesela bazı kişilerin çaresi bulunamayan hastalıklarına çare bulmamız açısından, gelen insanların da inanarak gelmesi açısından mucize denilmektedir. Bütün dinlerden insanlar buraya gelip dua etmemizi istiyor ve biz onlara dualar ediyoruz. Ben burada bütün Müslüman ve Hıristiyan halkların hizmetindeyim. Son zamanlarda kiliseye gelen insanlar çoğunlukla Müslümanlardı. Kilise hizmet için kurulmuş bir kilisedir. Tanrı’nın da yardımıyla dualar edip yardımcı olmaya çalışıyoruz."

'BARIŞ VE HUZURUN ŞEHRİ'

Dirbesiye için "kurulduğu günden beri hep barışın ve huzurun mevcut olduğu bir şehirdir" diyen Yaqup, şöyle devam etti: "Bütün Kürt, Arap ve Süryani halklar bir arada yaşamaktayız. Bunun sebebi, halkların hepsinin kendine özgü bir aydınlığı var ve biz Hıristiyanlara da peygamberimiz 'sizler yeryüzünün tuzu, dünyanın aydınlığısınız' demiştir. Bu yüzden bizler istenen her yerde olmayı hedef alıyor ve insanlık için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu sebeptendir ki bütün halklar bir arada, severek ve eşit yaşamaktadırlar. Barış hatta barıştan da öte ortak bir yaşam sürdürmekteyiz."

'HALKLARI, HIRİSTİYANLARI BİTİRMEK İSTİYOR'

Süryani Kilisesi Kâhini El Eb Mixayil Yaqup, Türk devletinin işgalci, halkları parçalamayı hedef alan saldırılarına ilişkin ise şu değerlendirmeleri yaptı:
"Suriye’de yaşanan her zorluğa rağmen aslında Dirbesiye’de halklar birbirlerini sevmektedirler. Son zamanlarda yaşanan Türkiye ve Erdoğan’ın saldırılarını bütün halklar olarak kınıyoruz.
Burada bir savaş silsilesi başlatılmış durumda, topraklarımızda savaş sürmekte. Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi Erdoğan’ın yürüttüğü savaş aslında Osmanlı savaşından uzak değildir. Eskiden başka bir isimle yapıyorlardı, şu an Erdoğan’ın adıyla, aynı dilde ve tarzda bu savaşa devam etmekteler. 400 yıl önce Osmanlı’nın girmiş olduğu topraklarımıza şimdi de Erdoğan girmek istiyor ve bu doğrultuda bütün silahları ve gücüyle saldırmaktalar. Aslında halkların hepsini bitirmek istiyorlar, hatta özelde de Hıristiyan halkını bitirmek istiyorlardı. Biz Hıristiyanların peygamberi savaşı, katliamı, zulmü, sevgisizliği ve kıskançlığı asla seçmemiştir. Biz de Erdoğan’ın yaptıklarını kabul etmeyeceğiz. Sadece bu topraklar için değil, bütün topraklar için istemiyoruz. Çünkü her insanın kendi topraklarında, özgürce yaşama hakkı vardır. Bu topraklar bizim, Türkiye’nin değil. Neden bizim topraklarımız olan Suriye topraklarına girmek istiyorsun; hiçbir hakkın yok...

'İZİN VERMEYECEĞİZ; BURALAR BİZİM'

Bu halkları öldürüp topraklarını terk etmelerini sağlamaya çalışsa da, biz bunu asla kabul etmeyecek ve buna izin vermeyeceğiz. Ne Erdoğan ne de Erdoğan dışındaki kimseye izin vermeyeceğiz; buralar bizim. Hakkımız olan özgürlük ve barış içinde yaşamak istiyoruz ve kimse bu hakkı elimizden alamaz. Yaşam hakkını biz insanlara Tanrı vermiştir, barış ve eşitliği biz insanlara Tanrı bahşetmiştir. Bu katliamları, ölümleri, savaşı, tecavüzü, eşitsizliği asla kabul etmiyoruz. Bunu da bütün insanlık için istiyoruz, sadece Hıristiyanlar için değil. Peygamberimizin öğrettiği şey; kendimiz için istediğimiz her şeyi bütün insanlık için istiyoruz."