Suriye anayasası toplantılarının ilk turu sona erdi

Suriye Anayasa Komitesi çalışmalarının ilk bölümü sona ererken, toplantılara pazartesi günü 45 kişilik anayasa yazım kurulunun bir araya gelmesiyle devam etmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde 30 Ekim’de BM Cenevre ofisinde resmi olarak başlayan Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının ilk bölümü akşam saatlerinde sona erdi. 150 delegeden oluşan komitenin 3 gündür gerçekleştirdiği toplantılara ilişkin açıklamada bulunan BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, komite toplantılarının ilk bölümünün küçük aksaklıklara rağmen başarıyla tamamlandığını iddia etti.

3 günlük yapılan toplantılarda rejim, muhalefet ve sivil toplum temsilcilerinin anayasa ilişkin görüşlerini dile getirdiğini belirten Pedersen, aynı zamanda komite üyelerinin görüş ve önerilerinin dinlendiğini aktardı.

150 delegeden oluşan anayasa komitesi arasından, 45 kişilik anayasa yazım kurulunun seçildiğini ifade eden Pedersen, “Anayasa çalışmalarına seçilen bu 45 kişilik grup Pazartesi tekrardan bir araya gelerek, bir hafta boyunca çalışmalarına devam edecek” dedi.

Öte yandan BM Özel Temsilci Pedersen yaptığı basın toplantısının ardından, 15 rejim, 15 muhalifler ve 15’i sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve anayasa uzmanları arasından seçilen 45 kişilik anayasa yazma kurulunda yer alanların ismini de basınla paylaştı.