Suriye’de maddi yıkım 400 milyar dolar

BM, Suriye’de 7 yıllık iç savaşın 400 milyar dolara yakın maddi yıkıma yol açtığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (CESAO) tarafından Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yapılan bir toplantıda, Suriye’deki savaşın maddi sonuçları da değerlendirildi.

50’yi aşkın Suriyeli ve uluslararası uzmanın katıldığı toplantı sonrasında yapılan açıklamaya göre, 7 yıllık iç savaşın yol açtığı maddi yıkım 388 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. İnsani kayıpların değerlendirilmediği rakamlarda, sadece alt ve üstyapıda oluşan yıkımın sonuçları ele alındı.

350 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin edilen iç savaşın yol açtığı yıkımlar nedeniyle yeniden inşanın on yıllar alabileceği de belirtiliyor.

İlk 4 yılda yabancı devletlerin sadece destekledikleri ‘iç güçler’ aracılığıyla müdahil olduğu Suriye’deki iç savaş, 2014 yılında ABD öncülüğündeki DAİŞ karşıtı koalisyonun dahil olmasıyla uluslararası bir boyut kazanmıştı. Yine önceleri sadece askeri destek sunan Rusya’nın 2015’ten itibaren bizzat katılmasıyla savaş daha boyutlanmıştı.

Suriye’nin yeniden inşasına dair çalışmalar şimdilik daha çok rejim ile QSD güçlerinin özgürleştirdiği alanlarda yoğunlaşıyor. Rejimin yeniden inşa için Rusya, İran ve Çin gibi birçok ülke ile geçtiğimiz yıldan bu yana yoğun toplantılar yaptığı da biliniyor.