TEV-DEM: Çözüm Qamişlo’dadır

Rojava'da PYNK ile ENKS başlatılan birlik görüşmelerinin yavaş ilerlemesinde Ankara faktörüne işaret eden TEV-DEM Eşbaşkanı Xerîb Hiso, "ENKS'nin çözümün yerinin Qamişlo olduğunu idrak etmesi lazım” dedi.

TEV-DEM Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Xerîb Hiso, ENKS ile görüşmeler başladıktan sonra Şam ile diyalogun kesildiğini belirterek, Türkiye’nin ENKS ile ilişkisinin de bunda etkili olduğunu söyledi.

Rojava'da Kürt Ulusal Birlik Partileri (PYNK) ile ENKS arasında bu yılın başında start alan ulusal birlik görüşmeleri, ENKS'nin "Kürtçe eğitim, eşbaşkanlık sistemi ve Özerk Yönetim'e karşı çıkması" nedeniyle ilerleyemiyor. ENKS'den bir heyetin geçen hafta yeniden Ankara'da Türk yetkililerle bir araya gelmesi halk tarafından şüpheyle karşılanıyor. Rojava Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Xerîb Hiso, PYNK ile ENKS arasındaki birlik görüşmelerini ANF'ye değerlendirdi.

Rojava'daki birlik görüşmelerinin bir yıla yakındır devam ettiğini hatırlatan Xerîb Hiso, görüşmelerin Kürt kamuoyu tarafından desteklendiğini ve olumlu bir etki yarattığını söyledi. Xerîb Hiso, görüşmeler zaman zaman tıkanma noktasına gelse de tarafların sabırlı yaklaşımının tıkanmayı aştığını kaydetti.

HALK ANKARA’YA KOŞMALARINDAN RAHATSIZ

Yaşanan tıkanmaların başlıca sebebinin zamansız açıklamalar ve bazı bölge ülkeleriyle yapılan görüşmeler olduğunu ifade eden Xerîb Hiso, bunun sebebi olarak da ENKS'nin sık sık yaptığı Ankara ziyaretlerini gösteriyor. Xerîb Hiso, "ENKS'nin her görüşmeden sonra Ankara'ya koşması, orada açıklamalar yapmaları, bazı pozlar vermeleri görüşmeleri olumsuz etkiliyor. Bu sadece bizde değil toplumda da tepkiye neden oluyor. Kürt toplumu, Türk devletini düşman ve işgalci ülke olarak görüyor. ENKS'nin de bu düşman ve işgalci gücün yanında görünmesi ve onların planlarında rol almaları halkta tepkiye neden oluyor” dedi.

ANKARA İLE İLİŞKİLERİ SORUN OLUYOR

"Toplumun büyük kesimi hala ENKS'den emin değil, onlara şüpheyle yaklaşıyor. Geçmiş pratikleri, Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî'deki rolleri toplumda endişeye neden oluyor" diyen Xerîb Hiso, şunları dile getirdi: "Her görüşme sonrası ENKS, Türkiye'nin yolunu tutuyor. Şimdi bu ne anlama geliyor? Demek ki, Türk devletine tekmil vermeye gidiyor. Onlardan aldığı perspektifleri de buradaki görüşmelerde şart koşuyor. Kürt birliği görüşmeleri, Türk devletine tekmil verip onlardan perspektif alarak mi ilerleyecek? Bunlar sorun teşkil ediyor."

TÜRK DEVLETİNİN DE KARŞI OLDUĞU

ENKS'nin Kürtçe eğitim, eşbaşkanlık sistemi ve Özerk Yönetim'e karşı çıkmasını da değerlendiren TEV-DEM Eşbaşkanı, "Türk devleti Kürt diline karşı, demokrasiye karşı, kadın özgürlüğü ve devrimine karşı. ENKS de onların bu istemlerini görüşmelerde şart koşuyor" şeklinde konuştu.

GERÇEKTEN NE İSTİYOR?

ENKS’nin en ufak bir başlık konuşulduğunda hemen, ‘yetkili organlarımıza danışmamız lazım’ dediğini kaydeden Eşbaşkan Hiso, kime danıştığını şöyle ifade etti: “İşgalciye danışıyor. Gerçekten ENKS'nin ne istediğini bilmiyoruz. İstediklerine evet, dediğimizde de yine gidip Türk devletine danışıyorlar. O yüzden biz bunların ne istediğini bilmiyoruz. Siz bu değerlere, bu devrime ortak mı olmak istiyorsunuz, yoksa işgalciyle, düşmanla mı?"

ŞAM'LA GÖRÜŞMELER NEDEN DURDU?

Bu yaklaşımın birlik görüşmelerini olumsuz etkilediğini dile getiren Xerîb Hiso, ENKS ile görüşmeler başladıktan sonra Özerk Yönetim ile Şam rejiminin görüşmelerin durduğunu söyledi. Xerîb Hiso, şöyle izah etti: “Mesela ulusal birlik görüşmelerinden önce Özerk Yönetim'in Suriye rejimiyle bazı görüşmeleri vardı. İki taraf arasında süren bir diyalog süreci vardı ama bu görüşmelerden sonra Özerk Yönetim ile Şam rejimi arasındaki görüşmeler de durdu. Bunun sebebi nedir? Çünkü ENKS, Türk devletini farz kılıyor. ENKS'nin tutumu her açıdan bir tıkanmaya neden oluyor.”

ÇÖZÜM YERİ QAMIŞLO'DUR

TEV-DEM Eşbaşkanı Xerîb Hiso, “ENKS'li kardeşlerimize şunu söylemek istiyoruz” diyerek, şöyle devam etti: “Esas olan Qamişlo'daki görüşmelerdir. Biz Kürtlerin ve bölge halklarının iradesinin temsili Qamişlo'dadır. Çözüm yeri Qamişlo'dur. Çözüm Ankara, İstanbul ya da Antep’te değil. Qamişlo, bütün sorunların üstesinden gelebilir. Şunu gerçekten bütün samimiyetimizle ENKS'ye soruyoruz; bugüne kadar Türk devletinden ne fayda gördünüz? İşgal, zulum, haksızlık ve sizi etkisizleştirmeleri dışında ne fayda sağladınız? Türk devleti onları, kullanacağı bir enstruman ya da bir kart olarak görüyor. Umuyoruz ki, bunu artık görür ve esas olanın Ankara, İstanbul ya da Antep değil, Qamişlo olduğunu idrak ederler."

BÜTÜN ENKS’LİLER AYNI FİKİRDE DEĞİL

Rojava'da siyaset yapan ve Rojava'da yaşayan ENKS'lilerin Türkiye'de ya da başka yerlerde siyaset yapan ve oralarda yaşayan ENKS'lilerle aynı fikirde olmadığını, ancak tüm iplerin dışarıdakilerin elinde olduğunu da söyleyen Xerîb Hiso, şunları paylaştı: “Bütün ENKS'lilerin de aynı fikirde olmadığı kanaatindeyim. Örneğin buradakiler, kurumlarda yer alıyor, kurumlardan hizmet alıyor ve burada yaşıyor. Türkiye'de olan ENKS'liler, diğerlerinin de iradesini gasp ediyor. Attıkları her adımda Türk devletinin çıkarlarını her şeyin önüne koyuyorlar. Buradakiler bunu çok iyi görüyor. Yapılan yanlışları çok iyi tahlil de ediyorlar ama ellerinde bir şey olmadığı için sesleri de çıkmıyor.”