TEV-DEM BM’nin Maxmur sessizliğini kınadı, derhal müdahaleye çağırdı

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Maxmur’a yönelik Irak hükümetinin kuşatma girişimi ve BM’nin sessizliğini kınayarak, derhal müdahaleye çağırdı.

TEV-DEM, Irak ordusunun Şehit Rustem Cûdî Kampı’nı (Maxmur) tel örgüler ve kulelerle kuşatması girişimine tepki gösterdi.

Maxmur halkının direnişini destekleyen TEV-DEM, “Irak hükümeti ve KDP’nin işgalci Türk devletiyle anlaşmalı olduğu artık herkes tarafından biliniyor”  dedi.

TEV-DEM,  “Maxmur halkına karşı yürüttükleri kirli siyasetleri hayata geçirmek istiyorlar. On yıllardır burada olan Maxmur halkı, hiçbir yardım olmadan DAIŞ’e karşı kahramanca direndi ve fedakârlık etti. Kendisini Kurdistani bir parti olarak gösteren KDP, halka vergi dayatıyor, kuşatma altına alıyor, gidiş gelişlerine izin vermiyor. Bununla kampı boşaltmak ve Türk devletinin hizmetine koymak istiyor” diye ekledi.

Maxmur ve Şengal’deki Kürt halkının komployla karşı karşıya kaldığını belirten TEV-DEM, devamla şunları ifade etti:

"Irak ordusunun, Türk devleti içişleri bakanının Halep, Musul ve Kerkük’ü işgal edeceğine yönelik açıklamasının ardından gerçekleştirdiği bu saldırı, Iraklılara ve Kürtlere değil aksine Türk devletinin işgalci planlarına hizmet ediyor.

Yaşanan gelişmeler Kürt halkına yönelik yeni bir soykırım sürecinin başladığını gösteriyor. Bu aynı zamanda Şengal ve Maxmur halkının iradesine karşı 9 Ekim anlaşmasının uygulanmasında ısrar eden KDP ile doğrudan ve açık işbirliği içinde yapılıyor. Türk devletinin işgal planlarına hizmet etmenin bir parçası olan Sêmalka Sınır Kapısı’nın tek taraflı kapatılması da ulusal birliği tesis etme çabalarına ve direnen Kürt halkına layık değildir.

Tüm siyasi, ulusal ve sivil toplum kurumlarına, aydınlara, gazetecilere, sanatçı, yurtseverlere, kadın ve toplum örgütlerine, Maxmur halkının iradesine ve direnişine sahip çıkmaya, işgalci Türk devletinin desteğiyle tarihi suçlar işleyen KDP'nin ihanet politikaları ve planlarına karşı duyarlı olmaya çağrı yapıyoruz. Bu aynı zamanda Kürdistan’daki tüm siyasi ve ulusal güçler üzerinde de bir tehdit oluşturmaktadır. Halkımız tüm imkanlarıyla Maxmur halkına destek vermelidir.

Maxmur'daki mültecilerin korunmasında sorumlu olan BM’nin sessizliğini kınıyor ve bu duruma derhal müdahale etmesi çağrısı yapıyoruz.”