Trump’tan Türk işgaline karşı ilk yaptırımlar

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarını durdurmayan Türkiye’ye ağır ekonomik yaptırımların ilk ayağını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret anlaşması müzakerelerini durdururken, ilk olarak Türkiye’den ithal edilen çeliğe yüzde 50 gümrük vergisi uygulamasını geri getirdi.

Trump, Twitter hesabından ‘Türkiye'nin Kuzeydoğu Suriye'deki Eylemlerine Dair Açıklama’ adıyla paylaştığı yaptırım kararlarında, Türk hükümetinin mevcut ve eski yetkililerine yönelik yaptırım uygulanacak kararnameyi imzalayacağını duyurdu. Trump, "Yakında Türkiye hükümetinin mevcut ve eski yetkilileriyle, Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'deki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerine destek veren kişilere yaptırım uygulayacak bir başkanlık kararnamesi imzalayacağım" dedi.

İLK YAPTIRIM ÇELİK İTHALATINA; 100 MİLYARLIK MÜZAKERE ASKIDA

Türkiye’den ithal edilen çelik ve ürünlerine mayıs ayında getirilen indirimi kaldıran Trump, gümrük vergisinin tekrar yüzde 50’ye çıkarılacağını ilan etti. Trump, Amerikan Ticaret Bakanlığı ile Türkiye arasında yürütülen ve kapsamının 100 milyar doları bulması hedeflenen ticaret anlaşması müzakerelerini de derhal durduracağını belirtti.

Yakın zamanda imzalayacağı başkanlık kararnamesi ile ‘ciddi insan hakları ihlalleri yapan, ateşkesleri engelleyen, yerinden edilen insanların evine dönmesine izin vermeyen, mültecileri zorla evine gönderen veya Suriye'de huzur, güvenlik ve istikrarı tehdit eden herkese’ çok güçlü ek yaptırımlar getireceğini söyledi.

GERİ DÖNÜŞLER GÖNÜLLÜ, GÜVENLİ VE ONURLU OLMALI!

Göreve başladıktan sonra ortaklarıyla birlikte DAİŞ çetelerini yendiklerini söyleyen Trump, “Türkiye'nin bu kazanımları tehlikeye atmaması” gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'deki etnik ve dini azınlıklar ile sivilleri koruması gerektiğini söyleyen Trump, sivil katliamları, altyapıya yönelik saldırılar ile dini ve etnik azınlıkların hedeflenmesinin kabul edilemeyeceğinin altını çizdi. Trump, ayrıca Türkiye’nin sıkça kullandığı argümanlardan olan ‘mültecilerin geri dönüşünün’ gönüllü, güvenli ve onurlu bir biçimde gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti.

“TÜRKİYE İŞGALİN ETKİLERİNİ AZALTIYORMUŞ GİBİ GÖRÜNMÜYOR”

Türkiye’nin işgaline yönelik sert sözler kullanan Trump, devamla şöyle dedi:

"Türkiye'nin askeri taarruzu sivillerin hayatını ve bölge barışı, güvenliği ve istikrarını tehdit ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok net ilettim: Türkiye'nin harekâtı insani krize ve olası savaş suçlarına zemin hazırlıyor. Türkiye etnik ve dini azınlıklar dahil olmak üzere, sivillerin güvenliğini güvence altına almalı. Şu an ve belki gelecekte de bölgedeki DAİŞ teröristlerinin devam eden tutukluluklarından sorumlu olmalı. Ne yazık ki Türkiye işgalinin insani etkilerini azaltıyormuş gibi görünmüyor.

ABD ASKERLERİ GÜNEY’DE KALACAK

Daha önce de söylediğim gibi, Suriye'nin kuzeydoğusunda kalan tüm ABD askerlerini çekiyorum. ABD DAİŞ’in fiziki halifeliğini yenilgiye uğrattı. Suriye'den ayrılacak olan ABD askerleri durumu takip etmek üzere ve 2014'te yaşananların ve göz ardı edilen DAİŞ tehdidinin Irak ve Suriye'yi kırıp geçirdiği dönemin tekrarlanmaması için bölgede yeniden konuşlandırılacak. Az sayıda ABD askeri, DAİŞ’in kalıntılarını dağıtmaya devam etmek üzere, Suriye’nin güneyindeki At Tanf üssünde kalmaya devam edecek.

“YIKICI YOLA DEVAM EDERLERSE TÜRK EKONOMİSİNİ YOK ETMEYE HAZIRIM”

ABD, Suriye'deki korkunç eylemleri kolaylaştıran ve finanse edenlere yönelik olarak ekonomik yaptırımları agresif bir şekilde kullanmaya devam edecek. Türk liderler bu tehlikeli ve yıkıcı yola devam ederse, Türkiye'nin ekonomisini hızlıca yok etmeye tamamen hazırım."