Türk askerinden Suriye ordusuna: Emir eriyiz, vurmayın!

Suriye ordusunun Morek'teki Türk gözlem noktasında çembere aldığı Türk askerlerinin, Suriye ordusuyla bağlantıya geçtiği ve "Biz emir eriyiz" diyerek, kendilerine saldırı olmamasını istediği belirtiliyor.

Han Şeyhun'un düşmesiyle Morek'teki 9 Nolu Türk gözlem noktasında çemberde kalan Türk askerlerinin, Suriye ordusuyla bağlantı kurarak, "Bizler emir eriyiz" diyerek, kendilerine saldırmamalarını istediği bildirildi.

Ayrıca Türk devletinin İdlib’den sorumlu 6. Mekanize Piyade Tümeni ve Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutanlığı Tümgeneral Ahmet Ercan Çorbacı ve yardımcısı Tuğgeneral Ertuğrul Sağlam'ın istifasının da bununla bağlantılı olduğu iddia ediliyor.

'BİZİ VURMAYIN, ÇEKİLME TALİMATI BEKLİYORUZ'

İdlib'deki kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Suriye ordusunun gözlem noktasını çembere almasından sonra, noktada bulunan Türk askerleri, daha önce Rusya'nın Suriye'deki üssü Hmeymim üzerinden Suriye ordusuyla dolaylı olarak kurdukları bağlantının aksine bu kez doğrudan Suriye ordusuyla bağlantıya geçti.

Türk askerinin, "Soçi anlaşması gereği bölgede bulunduklarını ve çekilmeleri için talimat beklediklerini söyleyip, kendilerine saldırılmamasını istedikleri" belirtiliyor.

İSTİFALAR

Suriye ordusu Han Şeyhun'u ele geçirmeden önce Türk ordusunun bölgeye gönderdiği üç askeri konvoydan birinin ise rejim ve Rusya'ya ait savaş uçakları tarafından vurularak durdurulması üzerine, TSK'nin İdlib'den sorumlu komutanı Ahmet Ercan Çorbacı'nın çekilme için hazırlık yapmasının hükümette tepkiyle karşılandığı belirtiliyor.

Çorbacı'nın Morek gözlem noktasının Maaret Numan ilçesinin güneyindeki Hîş kasabasına "çekilmeye hazırlık" için talimat verdiği, ancak bunun başta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar olmak üzere hükümet tarafından kabul görmediği için Çorbacı'nın istifa kararı aldığı öne sürülüyor.

Öte yandan Morek'te çemberde kalan Türk askerleri ile Suriye ordusu arasında herhangi bir çatışmanın çıkmaması için Rus askeri polisinin gözlem noktasının üssün etrafında görevlendirildiği belirtiliyor.

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞECEK

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise son gelişmeler üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den olağanüstü görüşme talep etmişti. Putin ve Erdoğan'ın yarın Moskova'da yapılacak görüşmesinin temel gündemi İdlib olacak.

Erdoğan'ın görüşmede Putin'e Soçi Mutabakatında taahhüt ettiği ancak gerçekleştirmediği M5 ile M4 otobanını TSK gözetiminde açmayı teklif edeceği ifade ediliyor.

Görüşme öncesi Kremlin'den yapılan açıklamalar ise dikkat çekici. Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin'in Erdoğan'ın İdlib'e dair endişelerini anladığı ama kendisinin de 'militanların artan saldırılarından endişeli olduğu' belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Suriye ordusunun "Türkiye ile yapılan herhangi bir anlaşmayı ihlal etmediğini" söyledi.

Lavrov, “Hatırlatmak isterim ki, herhangi bir ihlalin söz konusu olmadığını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin defalarca söyledi" dedi.