Türk devleti, Efrîn’de binlerce tarihi eseri çaldı!

Türk devleti, Efrîn’deki onlarca tarihi mekânı ağır iş makineleri ile kazdı. Binlerce tarihi eser çalındı ve Türkiye’ye götürüldü.

Türk devleti, işgal alanlarındaki tüm ekonomik kaynakları talan etti. Efrîn başta olmak üzere tüm işgal alanlarındaki ekonomik kaynakları adeta kurutan Türk devleti, şimdi de bölgedeki tarihi mekan ve eserleri gözüne kestirdi.

AĞIR İŞ MAKİNELERİYLE TARİHİ ESER ARADI!

Efrîn’de 144 tarihi mekan bulunuyor. Kentin gözde tarihi mekanlarından biri olan Nebî Hûrî, işgalin ardından Türk devleti tarafından ağır iş makineleri ile kazıldı. Bu kazılarda bölgedeki tarihi eserler ve mozaikler büyük zarar gördü.

Türkiye, ayrıca Neandertallere ait kemiklerin bulunduğu ve tarihi 100 bin yıl öncesine dayanan El-Dîdriyê mağarasında da kazı yaparak, çalabileceği tarihi eser aradı.

İşgalci Türk devleti, Efrîn’e yönelik saldırılarda tarihi M.Ö 1300’lere varan tarihi Eyn Dara Tapınağı’nı savaş uçakları ile bombaladı ve büyük bir bölümünü yıktı. Türk askerleri, işgalin ardından Eyn Dara Tapınağı’nda da kazılar yaptı ve birçok tarihi heykel buldu. Buradaki korsan kazılarda çekilen ve sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, tarihi heykellerin ikiye bölündüğü ve büyük zarar verildiği görülüyor. Görüntülerde ayrıca ağır iş makinelerinin tarihi yapıya büyük zarar vererek kazı yaptığı belli oluyor.

Efrîn’de tarihi eser kaçakçılığını sürdüren Türk devleti, Cindirês ilçesinin güneyindeki tarihi höyüğü de ağır iş makineleri ile kazdı. İşgalciler ayrıca tarihi höyüğün tepesine askeri üs kurdu.

NASİR: 16 BİN ESERİ ÇALDILAR, TÜRKİYE'YE GÖTÜRDÜLER

ANHA'nın haberine göre, Arkeoloji Müdürlüğü Eşbaşkanı Hemîd Nasir, Türk devletinin şu ana kadar 16 bin tarihi eseri çaldığını ve bunun büyük bir bölümünün de Efrîn’den alındığını aktardı. Nasir, bu tarihi eserlerin büyük kısmının da Türkiye’deki müzelere satıldığını söyledi.

TARİHİ HÖYÜKLERDE TALAN

Türk devleti, Ereb Şêxo, El-Dîdriyê, Zivingê, Ibêdan, Sewan, Qurbe, Stêr, Ên Hecerê (Eyn Hecer), Kefer Rûmê, Cûmkê, Sindiyangê, Durumiyê ve Meydankê başta olmak üzere Efrîn’in farklı bölgelerindeki 35 tarihi höyüğü talan etti. Görüntülerde, Cindirês ilçesindeki tarihi Dêr Belût höyüğünde Türk askerlerinin iş makineleri ile iki farklı noktasın kazı yaptığı görülüyor.

UNESCO listesinde yer alan Marmaron Kilisesi de işgalciler tarafından talan edildi. Raco’nun Elbîskê ve Tirmişa köyleri arasında bulunan tarihi Zira kalıntılarında kazı yapan işgalciler, burada birçok tarihi mozaiği çaldı. Türk devleti çeteleri ayrıca Mabata ilçesindeki Avrazê höyüğünde de kazı yaptı.

ÇAĞRI

Efrîn Kantonu Arkeoloji Müdürlüğü Eşbaşkanı Hemîd Nasir, Türk devletinin kentteki tarihi mekanlarda yarattığı tahribatın yerinde incelenmesi için bir uluslararası komite kurulması çağrısı yaptı. Nasir, Türk devletinin tarihi alanlarda yarattığı birçok tahribatı belgelediklerini söyledi.