Türklerin kullandığı yasaklı silahlara ilişkin ‘inceleme’ çağrısı

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Türk rejiminin işgal saldırılarında yasaklı silah kullandığına dair bilgilerin araştırılması için uluslararası bağımsız bir inceleme komitesinin kurulmasını istedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi, Türk devletinin 9 Ekim’de başlattığı işgal saldırıları sırasında yasaklı silah kullanımına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantı, Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Abdulkerîm Omer ve Özerk Yönetim Sağlık Komitesi Eşbaşkanı Ciwan Mustafa tarafından gerçekleştirildi.

Eşbaşkanlar, “Kuzey ve Doğu Suriye halklarına karşı Türk devleti ile çete ve terör grupları tarafından yapılan ihlaller uluslararası hukuk çerçevesinde araştırılmalı, incelenmelidir” dedi.

30 SİVİL YASAKLI SİLAHLARIN HEDEFİ OLDU

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Yapılan bu ihlaller uluslararası anlaşmaları, sözleşmeleri ve hukuku açık bir şekilde çiğnemektir. Efrîn’de de devam eden bu suçların araştırılması ve hesap sorulması için bir inceleme komitesi oluşturulmalıdır. Bununla birlikte Türk devleti ve çeteleri, 9 Ekim’den şimdiye kadar Serêkaniyê ve Girê Spî’de uluslararası hukuku çiğnemeye devam etmektedir. Türk devleti sivillere karşı yasaklı silahlar kullanmış, aralarında çocukların da bulunduğu 30 sivil bu yasaklı silahların hedefi olmuştur.

Başta Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü olmak üzere tüm kurumlar ve uzman kuruluşlar, Türkiye’nin yasaklı silahlar kullandığına dair belgeleri ortaya koymalıdır, açıklamalıdır.”

OPCW’YE 30 BİN EURO “BAĞIŞ” TESADÜF DEĞİL

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Türk devletinin yasaklı silah kullanımının araştırılması talebini yinelerken, “Bununla birlikte Türkiye’nin, kimyasal silah kullanımını araştırmamak için Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü’ne (OPCW) 30 bin Euro vermesi ve aynı tarihte Türk devletinin beyaz fosfor kullanmasının bir tesadüf olmadığını belirtiyoruz” dedi.

BİLGİ VE BELGELERİ SUNMAYA HAZIRIZ

Özerk Yönetim devamla şunları belirtti: “Türk devletinin kınanmasını sağlayacak belgeler tarafımızda bulunmaktadır. Bu belgeleri uzman mercilere iletmeye, Türk devletinin saldırı gerçekleştirdiği alanlarda çalışma yürütmeye hazırız.

İşgalci Türk devletinin işlediği suçları kabul edilemez ve ucuz yöntemlere karşı ivedi bir şekilde tutum alınması gerektiği çağrısında bulunuyoruz. Yasaklanmış kimyasal silahların kullanıldığı açık bir şekilde ortadadır. Bu durum için tıbbî ve yasal önlemler alınmalı ve Türk devleti ile çeteleri, kınanmalı ve yaptırımlara maruz bırakılmalıdır.”

Ciwan Mustafa, daha sonra işgalci Türk devletinin kullandığı beyaz fosfordan dolayı yaralananların fotoğraflarını basın mensuplarıyla paylaştı.

Mustafa, kimyasal silah kullanıldığına dair kanıtların ortadan kaldırılamadan bir an önce araştırma-inceleme komitesi kurulması gerektiğini vurguladı.