YENİLENDİ

İşgalci Türk devleti Başûr’da yaklaşık 300 zırhlı araç konuşlandırdı

CPT, işgalci Türk devletinin son 10 gün içerisinde Başûr topraklarına yaklaşık 3 yüz tank ve zırhlı araç konuşlandırdığını açıkladı.

İŞGAL SALDIRILARI

Toplumsal Barışı İnşa Timleri (CPT), işgalci Türk ordusunun Başûrê Kurdistan’a yönelik işgal girişimlerine ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, işgalci Türk devletinin 3 yüz tank ve zırhlı aracı Kurdistan Bölgesi’ne bağlı Ûre, Sererû, Eredinan, Kêste, Çelkê ve Babîrê köylerinde konuşlandırdığı ifade edildi.

Açıklamada, işgalci Türk ordusunun Babîrê ve Kanî Belavê köyleri arasında kontrol noktaları kurduğu ve halka kimlik kontrolü yaptığı belirtildi.

CPT üyelerinden Kameran Osman’ın yayınladığı raporda, işgalci Türk ordusunun bu planla Başûrê Kurdistan topraklarına yönelik büyük bir işgal saldırısına hazırlandığına dikkat çekildi.

Raporda, “Üç gün içerisinde yaklaşık bin işgalci Türk askeri, Barûx ve Metîna Dağı ile Bamernê kasabası yakınlarındaki askeri üslere doğru hareket etti. 25 Haziran’da Babîrê ve Kanî Belavê köyleri arasında bir kontrol noktası kurdular ve yurttaşların kimliklerini kontrol ediyorlar” denildi.

Raporda şu ifadelere de yer verildi: “Türk devleti şu anda Şêladizê’den Metîna Dağı’na kadar bir güvenlik hattı oluşturmak istiyor. Bu hat Dêrelok, Bamernê ve Bêgova’dan geçecek. Bu şekilde Türk ordusu, bu hattın arkasındaki tüm köyleri ve kasabaları, dağları, arazileri, vadileri, nehirleri ve bölgeleri kendi kontrolü altına almak istiyor.”

Söz konusu köylerin sakinleriyle de görüştüğünü belirten CPT, hepsinin de köylerde askerlerin varlığına ilişkin endişelerini paylaştığını ifade etti. 

Bir Kêstê sakininin CPT'ye; “Hepimiz bölgemizde yaşanan yeni gerilimlerden korkuyoruz. Çocuklar uyuyamıyor. Köy içinde askeri çatışma çıkması korkusuyla çoğumuz hayvanlarımızı sattık, tarım arazilerimizden vazgeçtik. Barış içinde yaşamak istiyoruz” dediği aktarıldı.