Beritan Güneş: Yangınlar bilinçli işlenmiş cinayettir!

DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş, yangıların basit bir ihmal değil bilinçli bir politika olduğunu, halkın zarar gördüğü yerde yetkililerin sorumluluğu gizlemeye çalıştığını söyledi.

KURDISTAN'DA TEDAŞ KAYNAKLI YANGINLAR

20 Haziran’da Amed (Diyarbakır) ve Mêrdin (Mardin) arasında çıkan yangınlar, 15 kişinin ölümüne, 80’e yakın kişinin yaralanmasına ve yüzlerce hayvanın telef olmasına neden oldu. Bu yangınların yıllardır süren ihmallerin sonucu olduğunu, TEDAŞ’ın eski ve bakımsız elektrik direkleri nedeniyle yangınların çıktığını ve bu durumun defalarca dile getirildiğini belirten DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş, ANF’ye değerlendirmelerde bulundu.

DEDAŞ’IN İHMALLERİ

Beritan Güneş, Kurdistan’da meydana gelen yangınların ihmaller zinciri olduğunu ve devletin bilinçli bir şekilde müdahale etmediğini belirterek, valiliğin sonuçları maniple ettiğini ve bu tutumun özel savaş politikası olduğunu vurguladı. Yangınların eski ve bakımsız elektrik direklerinden kaynaklandığını; TEDAŞ'ın ihmalleri nedeniyle yangınların kaçınılmaz hale geldiğini söyleyen Beritan Güneş, “Eski ve bakımsız elektrik direklerinden bahsediyoruz. TEDAŞ, yıllardır bu durumu düzeltmedi. Kurumuş otlar bir kıvılcım bekliyor ve bu kıvılcım, onarılmayan direklerden geliyor. Her gün elektrik kesintisi ve yüksek voltaj ile zaten zayıf olan altyapıyı zorlamaya devam ediyorlar” dedi.

ÖZEL SAVAŞ POLİTİKASI

Sözlerinin devamında yangınlara dair daha önce de benzer tepkilerin olduğunu, defalarca çıkan yangınları halkın söndürdüğünü, bu ihmallerin yıllardır sürmesine rağmen çözüm üretilmediğini bunun da bölge halkına yönelik özel bir muamele olduğunu ifade etti.

Beritan Güneş, uçakla müdahale edilmediği eleştirilerine yönelik ise, “Bu uçakların gece görüşünün olmadığı söylendi. Bu durumu anlamakta güçlük çekiyorum, Türkiye’nin diğer bölgelerinde yangınlara rahatlıkla müdahale eden uçaklar neden Kurdistan’da devreye giremiyor? Bu açıkça özel bir muamelenin göstergesi" diye belirtti.

ANIZ YANGINI İDDİASI

Valilik ve DEDAŞ tarafından ortaya atılan “anız yangını” iddiasına ilişkin, ekinlerin henüz kaldırılmadığı bir dönemde kimsenin anız yakmayacağını dile getiren Beritan Güneş, bu iddianın valiliğin maniplasyonu olduğunu ve bilirkişi raporlarının, yangınların elektrik direklerinden çıktığını ortaya çıkardığını söyledi.

TOPLUMSAL GERİLİM YARATILMAK İSTENİYOR

Bölgedeki son durum hakkında da bilgi veren Beritan Güneş, “Şu an bölgede yoğun bir algı ve manipülasyon çalışmaları var.  Köylerde özel savaş politikaları olarak değerlendirebileceğimiz çalışmalar yürütülüyor. Birtakım odaklar, köylülerin arasına sanki biri bu yangını çıkarmış gibi bir algı yaratarak, köylüler birbirine düşman edilip kan dökmeye çalışıyor . Bu noktada da çok bilinçli olmak, bilinçli müdahale etmek ve ön raporu çıkmış bu yangının kök raporu ile tespit edilerek bir yaptırıma sonrasında bu afet alanına acil bir müdahale ve acil bir afet ilanı meselesine ihtiyaç var.” dedi.

HALKA ÇAĞRI

Yaşanan felaketin sonucunda halkın çok fazla etkilendiğine dikkat çeken Beritan Güneş, sözlerini “Halkımıza açık çağrımızdır. Bu özel savaş politikalarıyla asla köylülerimizi hedef almamamız lazım. Bu meselenin açıkça elektrik direklerinden çıktığı görgü tanıklarıyla ön raporlarla da kanıtlanmış durumda. Şu anda bölgede böyle bir karışıklık yaratılmak isteniyor; buna çok dikkat etmek gerekiyor” uyarısıyla noktaladı.