'Türk devleti işimizi de ağacımızı da gasp etti'

Türk devletinin baskısıyla Efrîn'den çıkmak zorunda kalan E.K. adlı kadın, Türk devletinin suçlarını anlattı. E.K., tek isteğinin Efrîn’in özgürleşmesi olduğunu vurguladı.

Türk devleti ve çetelerinin baskısı nedeniyle Efrîn’den çıkmak zorunda kalan E.K. adlı kadın, Efrîn’de huzur ve güven ortamının kalmadığını belirterek, tek isteğinin Efrîn’in özgürleştirilmesi olduğunu söyledi.

Türk devleti ve çeteleri, Efrîn’de insanlık suçları işlemeye devam ediyor. Sivillere ait malları talan eden çeteler, halka zulmediyor.

Türk devleti ve çetelerinin baskısı nedeniyle Efrîn’den çıkmak zorunda kalan E.K. adlı kadın, yaşadıklarını ANHA'ya anlattı. Halep’in Şêxmeqsûd Mahallesi'nde yaşayan E.K., şunları söyledi:

'EŞİMİ KAÇIRDILAR'

“Çeteler evimizi basarak eşimi gözaltına aldı. İki ay boyunca kendisinden habere alamadık. Daha sonra eşimin serbest bırakılması için çetelere 100 bin Suriye lirası ödedik. Bir süre sonra eşimi yeniden gözaltına aldılar. Efrîn’deki zindana koydular. Ona orada ne yapıldığını sorduğumuzda ‘sormayın’ diyordu. Çeteler eşimi her kaçırdığında serbest bırakmak için fidye istiyorlardı. Onlara yiyecek ekmeğimin olmadığını söylememe rağmen fidye istemeye devam ediyorlardı."

Çetelerin, kayınının çocuklarını da kaçırdığını dile getiren E.K., “Çetelere sorduğumuzda çocukların onlarda olmadığını söylediler. Daha sonra bir tanesinin çetelere ait bir zindanda olduğunu öğrendik. Diğerinin ise halen nerede olduğunu bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

'NE İŞİMİZ NE AĞACIMIZ KALDI'

Efrîn’deki bahçesinde 60 zeytin ağacı bulunduğunu dile getiren E.K., şunları dile getirdi:

“Efrîn’in işgal edildiği yıl bahçemizdeki tüm zeytin mahsullerine el koydular. Geçtiğimiz yıl ağaçlarımızı da kestiler. Ağaçlarımızın odunlarını almamıza bile izin vermediler. Ağaçlarımın odunlarını almaya gittiğimde bana sözde yerel meclisin karar aldığını ve odunların verilmeyeceğini söylediler. Onlara çocuklarımın üşüdüğünü söylememe rağmen odunları vermediler."

Efrîn’de geçinmenin çok zor olduğunu vurgulayan E.K., “Ne işimiz ne ağacımız kaldı. Her şeyin fiyatı çok arttı. Ekmek almak için günlük bin 500 Suriye lirasına ihtiyaç duyuyorduk” dedi.

Efrîn’e geri dönmek istediğinde çetelerin onu alıkoyduğunu söyleyen E.K., üzerinde sadece ekmek parası olduğunu ve evine dönmek onu çetelere vermeyi teklif ettiğini belirtti.

Efrîn’de huzur ve güven ortamının kalmadığını kaydeden E.K., tek isteğinin Efrîn’in özgürleşmesi ve evine geri dönmek olduğunu vurguladı.