Türk devletinin bir haftada Efrîn'de işlediği suçlar

Efrîn Aktivistleri Ağı, Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’de bir haftada halka ve doğaya karşı işlediği suçları açıkladı.

Efrîn Aktivistleri Ağı, işgalci Türk devleti çetelerinin 21 Mayıs ile 30 Mayıs arasında halka ve doğaya karşı suçlarını içeren bir rapor yayımladı.
Raporda işkence, el koyma, yakma, ağaç kesme, haraç ve katliamlara dair bilgilere yer verildi.
Raporda işlenen suçlar şöyle açıklandı:
-İşkence: 3 yurttaş silahlı gruplar ve çete aileleri tarafından işkence edildi.

-Kaçırma: 2 yurttaş çetelerce kaçırıldı.

-El koyma: 4 üzüm bağına el konuldu.

-Doğaya zarar verme: 2 ormanlık alan yakıldı.

-Haraç: 3 çarşı merkezinde esnaflara haraç dayatıldı.

-Demografinin değiştirilmesi: Kent genelinde halkın evleri satılıyor.

-Bombardıman: Şehba, Şera ve Şêrawa her gün bombalanıyor.

-Türk işgali altında bulunan bölgelerde istikrarsızlık sürüyor ve birçok patlama gerçekleşti.

İşkence: Sözde “Askeri polisler” Şêx köyünde Emin Mihemed Henif Şêx Ebdi (40) adlı yurttaşa işkence ettiler. Şêx Abdî, “Askeri polisler” adlı grup üyesinin dükkanından aldığı cihazı iade almaması sonucu saldırıya uğradı. Kendini savunan Şêx Abdî, saldırı sonucu yaralandı. Daha sonra 20’ye yakın “Askeri polis”  Şêx Abdî’ye saldırarak, dükkanından cihaz alan saldırganla yüzleşmeye zorlandı.

- 19 Mayıs 2021’de Reco’ya bağlı Gewanda köyünden olan Şerîf Hemîd Qenber (50) adındaki yurttaşın eşinin 'Feyleq El-Şam' çetelerine ait koyunların tarlasına girmesine izin vermemesi sonucu Şerif Hemid Qenber 3 kişinin saldırısına uğradı.

 -17 Mayıs 2021’de Reco’ya bağlı Eltanya köyü gençleri, çete ailelerinin koyun sürülerinin köyün tarlalarında otlanmasına izin vermedi. Bu nedenle 'Feyleq El-Şam' yanlısı bir çoban, 3 gence saldırdı. Efrîn İnsan Hakları Örgütü’ne göre Gîvara, Arêf ve Mistefa adındaki 3 Kürt genç 'Feyleq El-Şam' üssünde tehdit altında çetelerle anlaşmak zorunda kaldı.

Kaçırma: Di 27 Mayıs 2021’de 'Feyleq El-Şam' çeteleri, Reco’ya bağlı Meydan Ekbez köyündeki Mistefa Osman (65) ve Horo Ehmed (37) adlı yurttaşları kaçırdı. Çetelerle çalışmak zorunda bırakılan iki kişinin akıbeti bilinmiyor.

El koyma: Çeteler, Şera ilçesine bağlı Meşela köyü yakınlarındaki Metîna köyündeki Ebdurehmen Reşîd ve Henan Reşîd adındaki yurttaşların 200 üzüm ağacını talan etti.  

-Çete aileleri, Reco beldesinden olan Mihemed Şikrî adındaki yurttaşın bağını talan etti. Bağ, Reco beldesindeki cezaevine yakın.

-'Cehbe El-Şamiye' çete aileleri, Mistefa Xelîl adındaki yurttaşın Qenter köyüne yakın Mabata’daki bağını talan etti.

-'El-Emşat' grubu üyeleri, Şiyê ilçesine bağlı Qermiliq köyünde Çilo diye tanınan ve şuan Türkiye’de kalan Mistefa Hesen Îbiş’in tarlasına el koydu.

Ağaç kesme: İşgalci Türk devletine bağlı Semerqend Tugayı çeteleri, 26 Mayıs 2021’de Şiye’nin Hec Hesna köyü yakınlarındaki ağaçları ateşe verdi. Bu nedenle Hec Hesna dağındaki ormanlık alanın büyük bir kısmı yandı.

Haraç: Abdullah Helawa adındaki çetenin liderliğindeki El-Hemzat militanları, Şêrawa ilçesine bağlı Birc Abdalo köyündeki çoğunluğu Êzidî olan yurttaşlara 3 bin dolar haraç kesti.

Çetelerin haraç kestiği yurttaşlar şunlar: Kanîwar Enewr Elo, Elî Ketlo, Hemîd Kilaho, Umer Delo Hesen. Abdullah adındaki çete Kürtlere karşı birçok suç işlemiştir ve onlara baskı uygulamıştır.

- Bilbil ilçesine bağlı Xelîlak köyü sorumlusu Ferhan adındaki çete liderliğindeki Sultan Murat çeteleri, köydeki yurttaşları Efrîn sebze haline götürülen her 40 karton ürün için 2 bin Suriye parası haraç vermeye zorluyor.  

Bilbil ilçesine bağlı Hesen köyünü kontrol eden Ehfad El-Resûl’a bağlı çeteler, Kürt gençlerini ürünleri toplamada ve ücretsiz çalışmaya zorluyor. Çeteler bu durumu reddedenleri ya dövüyorlar ya da Özerk Yönetim ile ilişkili olmakla suçluyor.

Demografik değişim: İşgalci Türk devleti, Efrîn’den göç etmek zorunda kalan yurttaşların mallarını çalan Arap ve Kürt tüccarlarına mal satmada iş birliği yaptı.

Aynı zamanda işgalci Türk devleti, bu simsarlara kentte olmayan yurttaşların mallarını hangi yolla olursa olsun, gerekirse tehditlerle el koymaları için emir verdi. Şehba, Halep ve Avrupa’ya göç eden birçok Efrînli yurttaş, Efrîn’deki akrabalarının bu konuda kendilerine bilgi verdiğini ve bu simsarlarla ilişkiye geçtiklerini söyledi.

Şehba’daki olaylar: 25 Mayıs 2021’de işgalci Türk devleti ve çeteleri Basilê köyündeki tarlaları yaktı. Efrîn kantonunda bulunan Şêrawa ilçesine bağlı Soxenek köyü işgal altında olduğu için yangın daha geniş bir alana yayıldı. Büyük bir alana yayılan yangın hala söndürülemedi. İşgalci Türk devleti her yıl bilinçli bir şekilde işgal edilen yerlere yakın olan Şehba kantonu, Şera ve Şêrawa ilçelerindeki tarlalarda yangın çıkarıyor.

-25 Mayıs 2020’de işgalci Türk devleti Til Rifar beldesi yakınlarını ve Bêloni köyünü bombardımana tuttu. Bunun sonucunda yurttaşların malları zarar gördü.

-27 Mayıs 2021’de işgalci Türk devleti, Şehba Kantonu’nda buluna Til Rifat yoluna yakın köyleri ile Şêrawa ilçesindeki Birqas ve Miyasê köylerini bombardımana tuttu. Buradaki zarar ile ilgili herhangi bir bilgi elde edilemedi.

-29 Mayıs 2021’de işgalci Türk devleti ve çeteleri, Şehba Kantonu’ndaki Mişêrfe ve Bendava Şehba köylerine bombaladı. Buradaki zarar hakkında da herhangi bir bilgi edinilemedi.

Türk işgali altındaki bölgelerde karışıklık: 24 Mayıs 2021’de Halep’in doğusundaki  Cerbalus kırsalında bir bombayla dolu bir motosiklet patlatıldı. Bunun sonucunda 3 sivil yaşamını yitirdi.

-15 Mayıs 2021’de Efrîn’in Reco ilçesindeki Şîn yolu üzerinden bir bomba yüklü bir araç patlatıldı. Patlama sonucu birçok kişi yaşamını yitirdi ve bir çok kişi yaralandı. "