'Ulusal birlik ile işgali yeneceğiz, iç savaşı önleyeceğiz' çalıştayı başladı

KNK-Rojava’nın Türk devletinin işgali ve ulusal birlik konulu çalıştayı başladı. KNK Yürütme Üyesi Ekrem Hiso, "Türk devleti bizi soykırımdan geçirmek istiyor" dedi.

KNK-Rojava’nın “Ulusal birlik ile işgali yeneceğiz, iç savaşı önleyeceğiz” şiarıyla düzenlediği çalıştay başladı.

Kürdistan Ulusal Kongresi-Rojava tarafından düzenlenen çalıştaya, Kuzey ve Doğu Suriye’deki Kürt partilerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları, kadın ve gençlik örgütlerinden oluşan çok sayıda kişi katıldı.

KDP-S Danışmanlık Komitesi’nden Mihemed Hac Eyüb ve Halep, Şehba, Kobanê’den davetliler çalıştaya katılacak.

Çalıştay iki temel bölüm üzerinden yürütülecek. Birincisi, Türk işgalinin Kürdistan’ın tarihi üzerindeki tehlikesi. Bu bölümü PDSK Genel Sekreteri Cemal Şêx Baqî ile KNK-Rojava Yönetim Üyesi Ebîr Hesab yürütecek. İkinci bölümde ise Kürtlerin içinden geçilen tarihi aşamaya olan yaklaşımı ele alınacak. Bu bölüm PYD Eşbaşkanlık Komitesi Üyesi Foza Yusif ve Avukat Fadil Mûsa tarafından yürütülecek.
Hazırlık komitesine göre, çalıştayın birçok öneriyle sona ermesi ve bu önerileri Kürdistani güçlere sunulması bekleniyor.

'KÜRTLER AYNI SAFTA BULUŞMALI'

Çalıştay, KNK Yürütme Üyesi Ekrem Hiso’nun konuşmasıyla başladı. Ekrem Hiso, çalıştayın amacının Kürt halkının karşı karşıya olduğu tehlikelere karşı görüş birliğine ulaşmak olduğuna dikkat çekti.

KNK’nin 1999 yılından bu yana Kürdistan’ın bir olduğu ve parçalanamayacağı görüşünde olduğunu belirten Ekrem Hiso, “KNK, Kürdistan’ın dört parçasındaki Kürtleri aynı safta buluşturmaya çalışıyor. Türk işgali şu anda Kürt halkını varlığını hedef almış durumda ve amacı Başûrê Kurdistan’ı işgal etmek” vurgusunu yaptı.

Kürt halkının, YPG, HPG ve permerge güçlerinin işgale karşı durduğunu ve Kürt halkının varlığını koruduğunu ifade eden Hiso, bu direnişe destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

'TÜRK DEVLETİ SOYKIRIMI AMAÇLIYOR'

İşgalci Türk devletinin zorlu bir aşamadan geçtiğini ve birçok alanda yenildiğini hatırlatan Hiso, şu ifadeleri kullandı: “Türk devleti şimdilerde Astana’da bir dizi toplantı yapmaya çalışıyor. Temel amacı ise Til Koçer Sınır Kapısı’nın açılmasını engellemeye çalışmak. Bu bağlamda Kürt halkı, Türk devletinin bizi soykırımdan geçirmek istediğini bilmesi gerekir.”

Hiso, çalıştayın önerilerle sona ereceğinin ve bu önerilerin Başûrê Kurdistan’daki Kürt ve Kürdistani güçlere sunulacağını beklendiğini kaydetti.

Ekrem Hiso’nun konuşmasının ardından, Türk işgalinin Kürdistan’ın tarihi üzerindeki tehlikesine dair tartışmalar yapılmaya başlandı. Bu bölümü PDSK Genel Sekreteri Cemal Şêx Baqî ile KNK-Rojava Yönetim Üyesi Ebîr Hesab yürütüyor.