'Türkiye soykırım suçu işliyor, acilen hesap sorulmalı'

Efrîn İnsan Hakları Örgütü, Til Rifat'taki katliama dikkat çekerek, Türk devletinin savaş ve soykırım suçu işlediğini, acilen hesap sorulması gerektiğini belirtti.

Efrîn İnsan Hakları Örgütü, işgalci Türk devleti ve çetelerinin Til Rifat ilçesindeki katliamı ile ilgili yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, “İşgalci Türk ordusu ve çetelerinin, Kuzey ve Doğu Suriye’deki bütün sivillere ve Efrîn’de Türk devleti ve çetelerinin zulmünden kaçıp Şehba’ya gelen sivillere yönelik hak ihlalleri ve suçları devam ediyor. Ayrıca 23 Ocak 2021 saat 13:45’te, Suriye’deki çete ve ona bağlı işgalci güçler Til Rifat ilçesini top atışına tuttu. Saldırı sonucunda 2’si çocuk 4 sivil şehit düştü ve çok sayıda kişi de yaralandı” denildi.
Efrîn İnsan Hakları Örgütü, 2 Aralık 2019 tarihinde,  8’i çocuk 10 sivilin şehit olduğu ve birçok kişinin yaralandığı katliamı hatırlattı. Örgüt, bu katliamın dünyanın gözü önünde yapıldığını ancak şimdiye kadar hiç kimsenin Türk devletinin uluslararası hukuku ve Cenevre Sözleşmesini ihlal eden suçlarına karşı çıkmadığını belirtti.

'SAVAŞ VE SOYKIRIM SUÇLARI'

Açıklamada "Bu suçlar, Efrînli bütün göçmenleri, bileşenleri, dinleri ve bütün renkliliği yok etmek amacıyla yapılan örgütlü ve planlı suçlardır. Uluslararası hukuk ve anlaşmalara göre, bu suçlar savaş suçları, insanlık dışı suçlar ve soykırım suçları seviyesine ulaşıyor” diye belirtildi.

'TÜRK DEVLETİNİN ÇEKİLMESİ İÇİN BASKI YAPILMALI'

Efrîn İnsan Hakları Örgütü, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, bütün uluslararası hukuk ve insani örgütlere seslenerek, insani görevlerini yerine getirmelerini, Türk devletine devam eden suçlarını durdurması ve işgal ettiği bölgelerden çekilmesi için baskı yapmasını istedi. Açıklamanın sonunda, bu suçlara ortak olan herkesten acilen hesap sorulması gerektiği belirtildi.