Waşokanî’de tedbirler artırıldı

Heyva Sor a Kurd ve Sağlık Komitesi, Türk işgal saldırılarından kaçan Serêkaniyê ve Til Temirlilerin yaşadığı Waşokanî Kampı’nda tedbirler almayı sürdürüyor.

Türk saldırısında dolayı Waşokanî Kampı’na yerleşen 10 binden fazla göçmene sağlık hizmeti sunan Özerk Yönetim’e bağlı Sağlık Komitesi ve Heyva Sor a Kurd, kamptaki tedbirleri artırdı.

Özerk Yönetim’in 23 Mart’ta ilan ettiği sokağa çıkma yasağıyla birlikte kampa giriş-çıkışlar acil durumlar dışında durduruldu. Sağlık personelleri tarafından kamp girişinde ateş ölçer cihazlarla kampa girenlerin ateşi ölçülürken kampta yaşayanlar alınması gereken tedbirler konusunda bilgilendiriliyor. Kamptaki Heyva Sor a Kurd sağlık merkezinin girişinde de hastalar, ateş ölçer testinin ardından oluşturulan büyük bekleme çadırında aralıklı mesafelerle bekletilerek doktor muayenesine alınıyor.

ACİL MÜDAHALE MERKEZİ HAZIRLANDI

Acil müdahale ekiplerinin 24 saat teyakkuzda olduğu kampta, şu ana kadar herhangi bir koronavirüsü vakasına rastlanmadı. Kamp girişinde 10 çadırdan oluşan küçük bir tıbbi müdahale merkezi oluşturuldu.

ANF’ye konuşan Waşokanî Kampı Heyva Sor a Kurd Yöneticisi Cîhan Amir, şu bilgileri verdi: “Sağlık merkezinde ikisi dahiliye, biri çocuk hastalıkları ve biri de kadın hastalıkları olmak üzere dört doktor bulunuyor. Saat 09.00-15.00 arasında muayeneler yapılırken, acil servis 24 saat hizmet vermekte. Sağlık merkezinde 7 sağlık personeli, acil serviste de 6 personel görev yapıyor. Kampta üç ambulans bulunuyor, bu ambulanslarda üç acil tıp teknisyeni çalışıyor. Kampta ayrıca, kadın hastalıkları için özel bir bölüm var.”

20 KİŞİ BİLGİLENDİRİYOR

Cîhan Amir, koronavirüs salgınından korunmak için halkı bilgilendirme çalışmalarını sürdürdüklerine işaret ederek, “Salgın hastalıklara karşı korunmanın yolları konusunda göçmenleri bilgilendirmek için 20 kişi görevlendirildi. Bu 20 kişi tek tek aileleri ve komünleri gezerek temizlik vb. korunma yolları konusunda bilgi veriyor” dedi.

Tıbbi malzeme ve ilaç sıkıntısı yaşadıklarını söyleyen Waşokanî Kampı Heyva Sor a Kurd Yöneticisi Cîhan Amir, “İhtiyaçların tamamı Kuzey-Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi tarafından karşılanıyor. Tüm imkânlar seferber edilmesine rağmen yetersiz kalıyor. Şu ana kadar hiçbir kuruluş yardımda bulunmadı. Uluslararası sağlık ve yardım kuruluşları destek vermelidir” şeklinde konuştu.