WHO aşıları Türkiye’nin işgal ettiği bölgelere verdi

Suriye’nin genelinde aşıları eşit şekilde dağıtması gereken WHO’nun ilk olarak aşıları Türk devletinin işgal ettiği bölgelerde verdiği ortaya çıktı. WHO’nun Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi için verdiği aşı sözünü ise yerine getirmediği öğrenildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) koronavirüs ile mücadele çerçevesinde üretilen aşılara evrensel düzeyde erişilmesi için adına COVAX Girişimi verdiği bir kampanya başlatmıştı. Özelikle göçmen ve mültecilerin yoğun yaşadığı ülkeler ile savaş bölgelerini kapsayan kampanya için Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz Mart ayında, bu Mayıs ayına kadar Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin idaresinde bulunan bölgelere 90 bin doz aşı dağıtacağını açıklamıştı.

Özerk Yönetim öncelikli olarak risk grubunda bulunan ağır hastalar ile sağlık çalışanları için almayı planladığı aşıları kullanmayı hedefliyordu. Ancak şu ana kadar Özerk Yönetim bölgelerine sınırlı aşılar ulaştığı öğrenildi. Özerk Yönetim yetkililerinin uluslararası ajanslara verdiği bilgilere göre ise şu ana kadar gönderilen 700’ye yakın doz aşının tamamı Rojava Kürdistan’ın Qamişlo kentinde bulunan ve Şam hükümetine bağlı çalışan bir hastaneye verildi.

İŞGAL BÖLGELERİNE 203 BİN DOZ AŞI VERİLDİ

Qamişlo’daki hastane dışında Rojava Kürdistanı ile Özerk Yönetimi’nin idaresinde bulunan diğer hiçbir hastaneye aşı ulaşmazken, WHO Türkiye’nin işgali altında bulunan bölgelere geçtiğimiz hafta 203 bin doz aşı verildi. Türk devletine bağlı olan bu bölgelere ulaşan ilk aşıların dağıtıldığı öğrenildi.

Merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) ise WHO’nun başta Suriye olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde aşıları adil şekilde dağıtmamasını eleştirdi. MSF, şu anda kamuoyuna açıklanandan daha fazla insanın aşı ve testlere ulaşamadığına dikkat çekti.