Zelal Ceger: Halk PKK’yi iradesi görüyor

Kuzey ve Doğu Suriye Halk İnisiyatifi’nin 2 ay önce başlattığı imza kampanyasını değerlendiren TEV-DEM önceki dönem Eşbaşkanı Zelal Ceger, “Halk, PKK’yi iradesi, temsilcisi, hakkını savunan olarak görüyor” dedi.

Rojava’daki halklar olarak 1 milyon imza hedefleseler de, Kuzey ve Doğu Suriye Halk İnisiyatifi’nin bu sayıdan daha fazla hedef önüne koyduğunu belirten Zelal Ceger, “Halk, PKK’nin ‘terör listesi’ne alınmasının hukuki olarak adaletsizliğin ispatı olduğunu görüyor. Herkes bu kararın Türk devleti kararı olduğunu ve Avrupa ülkelerini de bu tuzağa çektiğini biliyor. Herkes biliyor ki, PKK Önder Apo’nun felsefesi ile doğdu ve büyüdü. Kobanê savaşında gerilla DAİŞ çetelerine karşı dağlardan şehirlere doğru harekete geçti ve bu çetelere karşı PKK’liler savaştı. Hakeza Şengal’de yine halkın onurunu korudu. Bundan ötürü artık halk PKK’ye karşı adaletsizlik yapıldığı kanaatine vardı ve Kürt halkının hakkına kavuşması için listeden çıkarılması talebinde bulundu” dedi.  

Kuzey ve Doğu Suriye Halk İnisiyatifi, PKK’nin ‘terör listesi’nden” çıkarılması için bir imza kampanyası başlattı. Yaklaşık 2 aydır devam eden kampanyayı bölge halkı büyük bir coşku ve moralle sahiplendi. Kongra Star, Demokratik Birlik Partisi, Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Suriye Devrimci Gençlik Hareketi ve Genç Kadınlar Birliği başta olmak üzere bölgedeki örgütler, kurum ve kuruluşlar PKK’nin ‘terör listesi’nden çıkarılması için başlatılan kampanyayı desteklediklerini ve kampanyaya katıldıklarını duyurdu.

Tüm şehirlerinde başlatılan imza stantlarının yanı sıra ocak ayında Suriye Devrimci Gençlik Hareketi ve Genç Kadınlar Birliği öncülüğünde Gezici Kütüphane Eylemi de başlatılmıştı. Gezici Kütüphane Eylemi’nde, PKK bayrakları ve Abdullah Öcalan fotoğraflarıyla süslenen otobüsle hareket eden gençler, sokak sokak, mahalle mahalle gezerek halktan imza topladı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitapları halka hediye etti.

Kuzey ve Doğu Suriye Bölgesi Halk İnisiyatifi’nin başlattığı kampanyaya ilişkin TEV-DEM önceki dönem Eşbaşkanı Zelal Ceger, ANF’ye değerlendirmelerde bulundu.

Siyasetçi, yazar, filozof, barış aktivisti, milletvekili, hukukçu ve sanatçılardan oluşan 29 tanınmış şahsiyetin, 5 Kasım 2021’de “Uluslararası Kürtlere Adalet İnisiyatifi” ilan ettiğini hatırlatan Zelal Ceger, “Kürtlere Adalet İnisiyatifi, PKK’nin ‘terör listesi’nden çıkarılması için Avrupa’da bir hamle başlatmıştı. İnisiyatif’in başlattığı bu hamle, Kuzey ve Doğu Suriye halkı tarafından olumlu karşılandı. Başlatılan hamle ile beraber, bölgede aktif olan Kuzey ve Doğu Suriye Halk İnisiyatifi, Avrupa’da başlatılan hamleyi göz önünde bulundurarak, bölgede hamle başlattığını duyurdu” dedi.

HEDEF 2 MİLYONDAN FAZLA

Kuzey ve Doğu Suriye Halk İnisiyatifi’nin, ocak ayında hamleyi duyurduğunu hatırlatan Zelal Ceger, “İnisiyatif tarafından yapılan açıklama ve planlamalarından anladığımız kadarıyla hedef bir milyon imza toplamaktı. Fakat ortaya çıkan tabloda görülen o ki, Kuzey ve Doğu Suriye halkı, bir milyondan daha fazla hedef önüne koymuş” diye belirtti.

Zelal Ceger, Kuzey ve Doğu Suriye Halk İnisiyatifi’nin PKK’nin ‘terör listesi’nden çıkarılması için başlattığı hamleyi duyurması ardından, birçok örgüt, kurum ve kuruluşun açıklamada bulunduğunu, İnisiyatifi desteklediğini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: “Halk İnisiyatifi, hiçbir kurum ve kuruluşa bağlı değil, Kuzey ve Doğu Suriye halkı adına faaliyet yürütüyor. Halk, PKK’nin ‘terör listesi’ne alınmasının hukuki olarak adaletsizliğin ispatı olduğunu görüyor. Herkes bu kararın Türk devleti kararı olduğunu ve Avrupa ülkelerini de bu tuzağa çektiğini biliyor. Bu bağlamda PKK, Türk devletinin çıkarları için 30 yıldır ‘terör listesi’nde bulunuyor. Türk devleti, PKK ‘teröristtir’ adı altında bir yandan Bakurê Kurdistan diğer bir yandan ise Rojava, Rojhilat ve Başûrê Kurdistan’a saldırıyor. Adeta nerede bir Kürt varsa, o Kürt’ü terörist olarak ele alıyor ve ardından hedefi oluyor.”

TÜM HALKLAR SAHİPLENDİ

Sadece Kürt halkının değil, Arap, Türk, Çeçen, Süryan ve Ermeni halkının da PKK’nin terör listesi’nden çıkarılması için faaliyet yürüttüğüne dikkat çeken Zelal Ceger, “Herkes biliyor ki, PKK Önder Apo’nun felsefesi ile doğdu ve büyüdü. Kobanê savaşında gerilla DAİŞ çetelerine karşı dağlardan şehirlere doğru harekete geçti ve bu çetelere karşı PKK’liler savaştı, Halkımızı Kobanê’de savundu, halkımız için DAİŞ çetelerine karşı savaştı. Hakeza Şengal’de yine halkın onurunu korudu. Maxmur, Hewlêr’de halkı için seferberlik ilan etti ve halkı savundu. Bundan ötürü artık halk PKK’ye karşı adaletsizlik yapıldığı kanaatine vardı ve Kürt halkının hakkına kavuşması için listeden çıkarılması talebinde bulundu” diyerek tüm halkların PKK’yi kucakladığını kaydetti.

DUYARLILIK ÜST DÜZEYDE

“Kişi olarak da şunu belirtebilirim, halk PKK’nin listeden çıkarılması için çok duyarlı bir şekilde kampanyaya katılım sağladı, kampanyayı üst düzeyde sahiplendi. Tereddütsüz bir şekilde kampanyaya katıldı. Çadırlar kuruldu, stantlar açıldı ve Gezici Kütüphane eylemleri başlatıldı” diyen Zelal Ceger kampanyaya ilişkin gözlemlerini şu şekilde dile getirdi: “Komün’lerden Meclis’lere kadar 18 yaş üstü her bir birey kendi rızası ile imza kampanyasına katıldı. Birçok kurum ve kuruluş, örgüt ve tanınmış kişiler açıklama yaptı ve hamleyi destekledi. Özellikle kanaat önderlerinin hamleye katılımı üst düzeydeydi. Tabii bu adımlar çok önemliydi. Ortaya çıkan tabloda, Kuzey ve Doğu Suriye halkı adeta şunu söyledi, sadece bir milyon imza değil 2 milyondan fazla imza toplanmalı.”

‘HALK, ÖNDER APO’NUN DÖRT DUVAR ARASINDA KALMASINI KABUL ETMİYOR’

Halkın, PKK’nin listeden çıkarılması için toplanan imzaları insan hakları kurum ve kuruluşları ile Avrupa Mahkemesi’ne göndereceklerini aktaran Zelal Ceger, “Halk, Halk, PKK’yi iradesi, temsilcisi, hakkını savunan olarak görüyor. Öte yandan halkın özgürlüğü için yüzbinlerce şehit verdiğini belirtiyor. Halk aynı zamanda Önder Apo’nun, halkların birlik ve kardeşliği, Demokratik Ulus projesi ve halkların özgürlüğü için 24 yıldır adaletsiz ve hukuki olmayan bir şekilde dört duvar arasında olmasını kabul etmediklerini ve hukuki bir şekilde hem PKK’nin terör listesi’nden çıkarılması hem de Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanması için hamleye coşku ve moralli bir şekilde katılım sağladıklarını söylüyor” ifadelerinde bulundu.