Güzel: Yeşil Sol Parti sağlık emekçilerinin yanında

AKP-MHP iktidarının sağlıkçıları ölüme ve parasızlığa, sağlık sistemini de kaosa sürüklediğine dikkat çeken Yeşil Sol Parti adaylarından Erdal Güzel, "Yeşil Sol sağlık emekçilerinin yanında" dedi.

AKP-MHP iktidarında her türlü baskıyla karşılaşan, öldürülen, saldırıya uğrayan, iktidar tarafından hakarete uğrayan sağlık çalışanlarının sendikası Sağlık Emekçileri Sendikası’nda uzun yıllar çalışmalar yürüten, yöneticilik yapan Erdal Güzel, sağlık emekçilerinin insanca bir yaşam istediğini belirtti. 

ANF'ye konuşan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin (Yeşil Sol Parti) İstanbul Milletvekili adayı Erdal Güzel, 22 yıldır sağlık sektöründe çalıştı ve uzun süredir KESK’e bağlı SES Anadolu Şube Eşbaşkanlığı görevini yürüttü. Güzel, AKP iktidarında en çok yıpranan kesimlerden birinin sağlık emekçileri olduğunu, AKP’nin kendisinden olmayan memurlara yönelik dışlama, baskılama, zorla sarı sendikaya üye yapma girişimlerinde bulunduğu belirtti. Güzel, iktidarın sağlığı tamamen paralı hale getirdiğini, genel sağlık sistemini tamamen değiştirdiğini söyledi.

'İKTİDAR SAĞLIK ÇALIŞANLARINI ÖLÜME GÖNDERDİ'

Güzel, şunları söyledi:

"Bugün sağlıkta dönüşüm projelerinin aslında bir hikâye olduğunu, esasında parasal bir ilişki olduğunu, sağlık çalışanlarının, kamu çalışanlarının örgütsüz bırakılması olduğunu, yalnızlaştırıldığını, tüketim noktasına dayatıldığını gördük. Bu noktaya karşı dirençli eylem ve etkinlikler geliştirdik. Özellikle Covid döneminde bu net görüldü. Sağlık çalışanları tamamen ölüme gönderildi. Yaklaşık 180 arkadaşımız o süreçte yaşamını yitirdi. Onun dışında toplumun özellikle sağlık algısını çarpıtarak, sağlıkçılara saldırarak ciddi anlamda bir baskılamaya yöneldi. Bu da aslında çok sağlıklı bir şey değildi. Çünkü sağlık sistemi en demokratik ortamlarda, savaş ortamına dair kutsal olan bir bölgedir. Kesinlikle orada hiçbir şiddetin olmaması, karşılıklı bir istişare olması gerekiyordu. Tam tersini yaşadık. Ve ciddi anlamda bedel ödedik. Diğer tarafta ekonomik olarak da ciddi zorluklar yaşadık. Aldığımız parayla geçinmek, ona yaşamak, geleceğimizi kurmak gerçekten zordu. Diğer tarafta örgütlük anlamında anlattığımız gibi özellikle sendikalılaşma üzerinde ciddi baskılama yaptılar.”

'SAĞLIK SİSTEMİNİ KAOSA SÜRÜKLEDİLER'

Şehir hastanelerinin aslında sağlık sistemini fabrikalaştırarak insanlardan uzaklaştırmak anlamına geldiğini söyleyen Güzel, bugün sıraların artık telefonlar üzerinden olmaya başladığını, sistemin tıkandığını, randevuların 4 ay sonraya verildiğini ve AKP’nin sağlık sistemini tamamen bir kaosa sürüklediğini belirtti.

'KÜRTÇE SAĞLIK SİSTEMİNDE YOK SAYILIYOR'

Yeşil Sol Parti’nin sağlıktaki kapitalist dönüşüme karşı toplumsal sağlığın yeniden inşasına inandığını, sağlık çalışanlarının mesleki haklarının iade edilmesi ve tanımlanması gerektiğine inandığını söyleyen Yeşil Sol Parti İstanbul adaylarından Erdal Güzel, şunları da belirtti:

“Hükümet kurulduktan sonra, bu noktada özellikle kamunun hizmetinin yeniden yapılandırılması üzerine görüş ve önerilerimizi sunacağız. Halk anlamında şöyle bir problem var; özellikle Kürtçe konuşan, insanların kendi ana dilde sağlık hizmetini alamama durumu var, bugün sağlık hizmetinde yaklaşık otuz dilde hizmet veriliyor ama yaklaşık otuz milyon Kürt olmasına rağmen anadilinde sağlık hizmeti alamıyor. İnsanın kendi anadilinde eğitim alması, sağlık hizmeti alması, kamu hizmeti alması o ülkenin demokratik bir toplum olmasını gerektiren bir olgudur. Tam tersine baskılayan, hiçleştiren, yok sayan bir yaklaşım vardı. Biz bunu değiştireceğiz."