1700 kentte iklim için küresel grev çağrısı

Dünya genelinde gençlere iklim için Cuma günü yeniden sokaklara çıkmaları çağrısı yapıldı.

“İklim için küresel grev” çağrısı youthforclimate.fr sitesinde yapıldı. Başta Avrupa’da olmak üzere dünya genelinde 90’ı aşkın ülkede 1700 kentte eylem planlandı. Fransa’da 90 kentte iklim için eylemler yapılacak.

“İklim İçin Gençlik” kolektifi, 26 Mayıs’ta yapılacak Avrupa parlamentosu seçimlerine dikkat çekerek, “Avrupa seçimleri iklim seçimleridir” dedi. Kolektif özellikle Frankfurt’taki Avrupa Merkez Bankası, Strasburg ve Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu binaları gibi Avrupa kurumları önünde toplanmaya çağırdı.

Açıklamada, “Avrupa Birliği iklim değişikliği tehdidini ciddiye almalı ve iklim politikalarını tüm kararların önüne koymalı” denildi.

Youth for climate kolektifi, iklim için toplumsal hareketlilik başta Almanya ve İtalya’da büyüdüğüne işaret ederken, şimdiye kadar az katılımın olduğu Afrika ve Asya’da duyarlığın arttığını vurguladı.

Fransa’da 85’i aşkın dernek ve sendika iklim için harekete geçmeye çağırırken, Cumartesi günü de 80 kentte yaya veya bisikletle yürüyüşler yapılması bekleniyor.

Fransa’da 15 Mart günü yapılan bir önceki küresel iklim çağrısı çerçevesindeki eylemlere, 200 bini aşkın genç katılmıştı. Dünya genelinde ise 1 milyondan fazla kişi eylemlerde yer almıştı.