2021, en sıcak yedi yıldan biri oldu

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2021 yılının bugüne kadarki en sıcak yedi yıldan biri olduğunu açıkladı.

Cenevre merkezli BM kurumu WMO yaptığı yazılı açıklamada, “2015 yılından bu yana kayda geçen en sıcak yedi yılın başında 2016, 2019 ve 2020 geliyor” dedi.

Yedi yıldır üst üste küresel hava sıcaklığının, sanayi öncesi döneme göre 1 dereceğin üzerinde yer aldığını belirten WMO, “Atmosferdeki rekor düzeyde sera gazı nedeniyle küresel ısınma ve diğer uzun vadeli iklim değişikliği eğilimlerinin devam etmesi bekleniyor” diye ekledi.

Açıklamada ifadelerine yer verilen WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, “Artan sera gazlarından kaynaklanan uzun vadeli küresel ısınma, artık doğal iklim faktörlerinin neden olduğu ortalama küresel sıcaklıklardaki yıllık değişkenlikten çok daha fazla” diye belirtti.

2021 yılının da en sıcak yıllar arasında olduğunu ifade eden WMO’ya göre geçen yıl Dünya’da ortalama sıcaklığın, 1850-1900 yılları arasına denk gelen sanayi öncesi dönemden ortalama 1,11 derece daha yüksek olduğunu kaydetti.

Açıklamaya göre 2021 yılı özellikle Kanada’da hava sıcaklığının 50 dereceye yaklaşmasıyla hafızalardaki yerini koruyacak. Bu rekor düzeydeki sıcaklık değeri, Cezayir’deki Sahra bölgesinde elde edilen verilerle kıyaslanacak bir sıcaklık artışını ifade ediyor. 2021 yılında ayrıca Avrupa ve Asya’da istisnai yağışlar ve sel felaketleri ile Afrika ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde kuraklık dönemleri ile belirginlik kazandı.

Taalas, "İklim değişikliğinin etkileri ve havayla ilgili tehlikeler, tüm kıtalardaki insanlar için feci sonuçlar doğurdu" dedi.

Paris İklim Anlaşması hava sıcaklığı artışını sanayi öncesi döneme kıyasla 2 derecenin altında tutmayı, mümkünse 1,5 derece ile sınırlandırmayı hedefliyor. Ancak hükümetlerin mevcut pratiği bu hedefe ulaşmaktan uzak bir tablo ortaya koyuyor.