25 yılda 28 trilyon ton buzul erimesi

Leeds ve Edinburgh üniversiteleri ile University College London uzmanlarından oluşan bir ekibin çalışmasına göre, son 25 yılda en az 28 trilyon ton buzul erimesi gerçekleşti.

Buzullardaki erimelerin başlıca nedeninin küresel ısınmadaki artış olduğuna dikkat çekilen araştırmada, söz konusu rakamın sadece 1994 ile 2017 arasındaki döneme ait olduğu belirtildi. 28 trilyon ton buzul ise, İngiltere büyüklüğündeki bir alanın en az 100 metre kalınlığında bir buz tabakasıyla örtmeye yetecek kadar çok.

The Cryosphere dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, buzullardaki erimelerin 7,6 trilyon tonluk kısmının Arktik’te yaşanırken, Antarktika’da 6,5 trilyon ton buzul erimesi meydana geldi. Dünya genelinde dağlarda ise en az 6,2 trilyon ton buzulun eridiği tahmin edilirken, genel toplamda erimelerin yüzde 60’ının kuzey yarımkürede olduğu belirtildi.

Kuzey yarımküredeki Grönland’daki erimelere de özellikle vurgu yapıldı.

Araştırmada ayrıca 1990’lı yıllardan itibaren buzulların erime oranının yüzde 57 oranında arttığı kaydedildi.

GRÖNLAND’A DAİR BİR ÖNCEKİ ÇALIŞMA DA DOĞRULUYORDU

Dünyada buzul erimelerinin en fazla olduğu bölgelerden olan Grönland’da yapılan ve geçtiğimiz hafta yayınlanan bir başka araştırmada da benzer sonuçlar vermişti. Communications Earth Environment dergisinde yayınlanan araştırmada, Grönland’ın sadece geçtiğimiz yıl 532 milyar ton buzul erimesine sahne olduğuna yer verilmişti. Bu ise tek başında okyanus seviyelerinin 1,4 milimetre artışına neden olmuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları da buzul erimeleri nedeniyle okyanus seviyelerindeki artışa dikkat çekiyor. Uzmanlar, okyanus seviyelerinin geçtiğimiz yüzyılda 15 santimetre yükseldiğini belirtirken, 2050’ye kadar okyanus ve deniz kıyılarında 1 milyar kadar insanın yaşadığı bölgelerin ciddi tehdit altında olacağı uyarısında bulunuyor.