Çeltiklerdeki gaz salınımları bilinenden çok daha fazla

Yapılan bir araştırmaya göre, dünya üzerindeki çeltik tarlalarından salınan sera etkili gazlar yüzlerce kömür santralinden salınan gazlarla eşit düzeyde.

PNAS adlı dergide yayınlanan Environmental Defense Fund (EDF) adlı kuruluşun araştırmasında, dünya üzerindeki pirinç ekiminin yol açtığı sera etkili gaz salınımlarının oldukça hafife alındığı savunuluyor.

Araştırmaya göre, pirinç ekilen tarlalarda (Çeltik) salınan metan ve azot protoksit (N2O) gazlarının miktarı bugüne kadar bilinenden en az iki kat fazla. Çeltiklerde sürekli sulama durumunda metan gazı salındığı hatırlatılan araştırmada, ara ara sulamanın kesilmesi halinde ise azot protoksit salınımlarının olduğu belirtildi.

Bugüne kadarki sera etkili gaz salınımları ölçümlerinde çeltiklerin sürekli olarak sulu halde olduğu tezine dayanıldığı kaydedilen açıklamada, aralıklı olarak sulama yapılmasının azot protoksit oranını yükselttiğine dikkat çekildi. Tüm dünyadaki çeltik tarlalarından salınan azot protoksit ise, en az 200 kömür santralinden yapılan salınımlarla eşit olarak hesaplanıyor.

Çeltiklerde metan salınımları, tarlaların sürekli olarak sulanması halinde gerçekleşiyor. Birleşmiş Milletler (BM) ve birçok uluslararası kuruluş, metan gazı salınımlarının azaltılması için çeltiklerin aralıklı olarak sulanmasını teşvik ediyor. Ancak çeltik tarlalarında sulamadan sonra toprağın kısa süreli de olsa kuruması durumunda azot protoksit salınıyor.

Metan ve azot protoksit adlı gazlar, küresel ısınmaya yol açan gazlar arasında en bilineni olan karbondioksite (CO2) oranla çok daha zararlılar. Bu iki gazın atmosferde daha fazla ısınmaya yol açtığı biliniyor.