Çikolata yok olma tehdidi altında

Çikolata üretiminde 2020’den itibaren sıkıntılı bir dönemin başlayacağı bildiriliyor. Kara altın olarak da adlandırılan çikolata, yok olmakla yüz yüze.

Üretim sıkıntısı özellikle Fildişi Sahili’ni etkiliyor. Dünya’daki çikolata üretiminin yüzde 40’ını bu ülke karşılıyor. Yaşanan sıkıntını bir çok nedeni var: Çin gibi gelişmekte olan ülkelerdeki yeni tüketicilerle birlikte çikolata talebindeki patlama ve iklim değişiklikleri.

Euronews’te yer alan bir haberde bu konuya dikkat çekildi. Fildişi Sahili’nde en iyi çikolatacılardan biri olarak gösterilen Emmanuel Axel, kakao yağına bakarak değerli maddenin bu yağ olduğuna dikkat çekiyor. Axel, “Yerini palm yağı, susam yağı ve diğer yağlı maddeler alıyor” diyor.

Çikolatanın diğer bir düşmanının su eksikliği olduğu belirtiliyor. Ülke az yağış almaya başladı. Nedeni ormansızlaşma. Bu da beraberinde küresel ısınmanın etkilerini arttıran durum. Fildişi Sahili’nde son 60 yıldır ağaçlar kesiliyor, yerlerine kakao ağaçları ekiliyor. Ormanlar bugün ülkenin sadece yüzde 4’ünü kaplıyor.

2018 yılının da ürün açısından iyi geçeceği tahmin ediliyor. Ama sonrası artık belirsiz.