Çin’de sel felaketleri: Frenlemek için baraj dinamitlendi

Çin’in doğusunda su seviyesinin kritik aşamaya çıkması nedeniyle bir baraj dinamitle kısmen yıkıldı. Ülke merkezi ve doğusundaki sel felaketlerinde en az 140 kişi öldü ya da kayboldu.

Çin’in merkezi ve doğusu son hafalardır şiddetli yağışların etkisi altında. Ülkenin en uzun nehri Yangze’de su seviyesi ani bir şekilde yükseldi. Yaşanan sel felaketlerinde yetkililere göre 24 milyon kişi etkilendi.

Son haftalarda aşırı yağıların yol açtığı felaketlerde en az 140 kişinin öldüğü ya da kaybolduğu bilgisi verildi.

Son olarak doğudaki Anhui ilinde, Chu ırmağı üzerindeki bir baraj su seviyesinin tehlikeli bir şekilde yükselmesi nedeniyle dinamitlendi. Yerel makamlar, kıyı sakinlerinin güvenliği açısından bu tedbirin alındığını bildirildi.

Global Times gazetesine göre Şangay’ın 400 kilometre kuzey batısındaki bu barajın kısmen yıkılması ırmaktaki su seviyesini 70 santimetre düşürebilir.

Çin’de her yıl mevsimlik yağmurlar ve Himalaya karlarının erimesi nedeniyle sel felaketleri yaşanıyor. Ancak son onlarca yıl içerisinde, yoğun baraj inşaatları nedeniyle felaketler arttı. Barajlar yer yer göller ve ovaların suları tamamen hazmetmesini engelliyor.

Çevreciler ayrıca iklim değişikliklerinden kaynaklı Himalayalar’daki buzulların hızla erimesinin gelecekte daha tehlikeli sel felaketlerine yol açabileceği konusuna uyarıyor.