İHD: Nükleer santral istemiyoruz

İHD Hiroşima'nın yıl dönümünde açıklama, “Ülkemizde ve dünyada nükleer santral istemiyoruz. Nükleer santral bir insan hakları ihlalidir, izin vermeyeceğiz” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Ekoloji Komisyonu, 6 Ağustos 1945’te ABD'nin Japonya'nın Nagasaki ve Hiroşima kentlerine nükleer bomba atmasının 73. yıl dönümü nedeniyle şube binalarında basın toplantısı düzenledi.

“Nükleer santral bütün canlılar için ölümcüldür” pankartının açıldığı açıklamada konuşan İHD Adana Şubesi Ekoloji Komisyonu üyesi Raif Bozdemir, 6 Ağustos 1945 günü insanlığın nükleer bomba belasıyla ilk defa karşılaştığını dile getirdi.

Nagasaki ve Hiroşima kentlerinde yüz binlerce insanın anında ve yüz binlercesinin sonraki yıllarda acı içinde öldüğünü anımsatan Bozdemir, genetik hasara uğrayan kurtulanların torunlarının günümüzde bile acı çekmeye devam ettiğini söyledi.

“Nükleer enerji ölümcül tehlikelidir, ölümcül riskler taşır, patlama veya arıza olmasa bile radyasyon yayar, üstelik pahalıdır, çöp teknolojidir, dünya bırakırken bizim sahip çıkmamız kimin, kimlerin çıkarınadır” diyen soran Bozdemir, şöyle konuştu: “İnsanlık Hiroşima ve Nagasaki felaketini, kurbanlarını, sorumlularını, ders almayıp yeni felaketleri davet edenleri unutmayacak. Nükleer santral bir savaş ve ölüm teknolojisi artığıdır. Akkuyu’da, Sinop’ta, ülkemizde ve dünyada nükleer santral istemiyoruz. Nükleer santral bir insan hakları ihlalidir, izin vermeyeceğiz."