İnsanlık kaynakları tüketti, 1 Ağustos'ta krediyle yaşayacak

İnsanlık, gezegendeki doğal kaynakları kendisini yenileyebilmesi için gerekli olan bir yıl dolmadan tüketti. İnsanlık, 1 Ağustos’tan itibaren beş ay boyunca krediyle yaşayacak.

Bu tespit Global Footprint Network isimli sivil toplum örgütü tarafından yapıldı. Örgüt, insanlığın kaynakları tükettiği zamanın giderek daha erken geldiğini belirtti.

Global Footprint Network’ın ortağı Dünya Doğayı Koruma Vakfından (WWF) Valerie Gramond, “1 Ağustos, Dünya’nın bizi beslemek, yerleştirmek, yer değiştirmek için bir yılda sağlayabildiğinden daha fazla ağaç, verimli toprak ve balık kullandığımız, okyanuslar ve ormanların hazmettiğinden daha fazla karbon salınımında bulunduğumuz tarihtir” dedi.

WWF yaptığı yazılı açıklamada “Bugün ihtiyaçlarımızı karşılayabilmemiz için 1.7 dünyaya ihtiyacımı var” dedi.

Bu kayıtların tutulmaya başlandığı 1970’li yıllardan bu yana, dünyadaki kaynaklar hiç bu kadar erken tüketilmemişti. 1970’li yıllarda 29 Aralık’ta tüketilen kaynaklar, 2017’de 3 Ağustos’ta tüketilmişti.

Gramond, bu durumun aşırı tüketim ve israftan kaynaklı hızlandığını belirtirken dünyada besinlerin üçte birinin çöpe atıldığını hatırlattı. Gramonnd, örneğin balık stoklarını tüketerek gezegenin kendisini yenileme kapasitesinin zora sokulduğunu ifade etti.

Tüketim durumu ülkelere göre değişiyor. WWF’den Pierre Cannet, “Farklı sorumluluklarımız var; az nüfuslu Katar ve Lüksemburg gibi küçük ülkeler son derece büyük ekolojik izler bırakıyor” diye eleştirdi. Cannet’e göre eğer herkes bu iki ülke gibi yaşasaydı, dünya kaynakları 9 ila 19 Şubat’tan itibaren tüketilecekti. Tersine Vietnam gibi yaşansaydı, 21 Aralık’ta kaynaklar tükenmiş olacaktı.

WWF, bu eğilimin tersine dönmesi için kentlerin düşünme, kalkınma biçimlerinin değişmesi, yeşil enerjiye geçilmesi gıda israfına ve aşırı et tüketime karşı mücadele edilmesi ve demografik yayılmanın sınırlandırılması gibi çözümler önerdi.