İsveç'te petrol devi Preem protesto ediliyor

Petrol tekeli Preem'in büyüme girişimini protesto etmek için İsveç genelinde iki hafta sürecek bir kampanya başlatıldı.

Aralarında Green Peace, Fridays For Future, Toprağın Dostları ve Doğayı Koruma Derneği'nin de yer aldığı onu aşkın çevre örgütü, İsveç'in en büyük petrol tekeli Preem'in büyüme girişimini protesto etmek için İsveç genelinde iki hafta sürecek bir kampanya başlattı.
Preem'in Stockholm il merkezinde bulunan ana binası önünde eylem yapma sırası bugün Toprağın Dostları adlı örgütlenmedeydi.
Preem'in merkezi önünde bir araya gelen bir grup çevre aktivisti, "İklimi değil sistemi değiştir” yazılı bir pankart açarak bir protesto eylemi gerçekleştirdi. Aktivistler, şirket yönetiminden rafineriyi genişletme planını iptal etmesini istedi.
ANF'ye konuşan Toprağın Dostları Derneği yöneticisi Peter Forsberg, Preem'in İsveç'te karbondioksit gazlarını en fazla çevreye yayan ve doğayı zehirleyen şirket olduğunu söyledi.  
Preem'in Lysekil kentinde bulunan rafinerisini büyütmek için hem Arazi ve Çevre Mahkemesi hem de Arazi ve Çevre Yüksek Mahkemesi'nden karar aldırdığını söyleyen Forsberg, "Çevre örgütleri olarak konuyu ele alması için hükümete başvurduk. Hükümet mahkemelerin kararını gözden geçirmek için konuyu ele aldı. Şimdi top hükümette” dedi.

İKİ HAFTA ÜLKE ÇAPINDA KAMPANYA

Toprağın Dostları'nın gerçekleştirdiği mini eylemin İsveç çapında çevrenin korunması için verilen mücadelenin bir parçası olduğuna dikkat çeken Forsberg, ”Preem'i Durdur iki hafta ülke çapında kampanya düzenliyor. Bu kampanyada birçok çevre örgütü ve kişi yer alıyor. Amacımız hükümetin  Preem'in genişleme planlarını durdurması. Yaz tatilinden sonra Eylül ayında parlamento yeniden açılacak. Bu nedenle protesto eylemlerimizi sürdürüyoruz. Eylemlere katılamayanlar da internet üzerinden sürdürülen kampanyalara katılıyor” şeklinde konuştu.
Forsberg, çevre örgütlerinin eylemlerin ağırlığını rafinerilerin bulunduğu Lysekil ve Göteborg'de verdiklerini belirterek eylemler hakkında şu bilgileri paylaştı:
"Lysekil'den bir grup bisikletli yola çıkacak. Yanlarında getirdikleri mektubu başbakanlığa teslim edecekler. Cuma günü Fridays For Future ile bir etkinlik gerçekleştirdikten sonra Stockholm'e doğru yola çıkacaklar. 5 Eylül günü Stockholm'de olacaklar. Mektubu Başbakan Yardımcısı ve Çevre Bakanı İsabella Lövin ve Sosyal Demokrat İşçi Partili politikacılara verecekler. Biz medya ve kamuoyunun konuya yoğun ilgi göstermesini umuyoruz.”

18 MİLYON TON HAM PETROL İŞLİYOR

Preem'in Göteborg ve Lysekil kentlerinde iki büyük rafinerisi ve İsveç'in değişik yerleşim birimlerinde yaklaşık 570 benzin istasyonu bulunuyor.
Şirket, her yıl ortalama 18 milyon ton ham petrolü işliyor ve ürettiği değişik petrol ürünlerinin bir kısmını İsveç ve Norveç'te piyasaya sürüyor. İsveç'te kullanılan petrol ürünlerinin yarıya yakını Preem markasını taşıyor.  Ürünlerinin % 80'ini başka kuzeydoğu Avrupa olmak üzere dünyanın değişik ülkelerine ihraç ediyor. Geçtiğimiz yıl cirosu 96 milyon kron olan şirkette bin 500 kişi çalışıyor. Benzin istasyonlarında çalışanlarla birlikte bu sayı 3 bine yükseliyor. Şirket 2017 yılında üçte ikisi Lysekil'de olmak üzere toplam 2,1 milyon koldioksiti doğaya yaydı. Alınan önlemlerle geçtiğimiz yıl bu sayı 1,7 milyon tona geriledi.

'PREEM'İ DURDUR' 2 YILDIR MÜCADELE EDİYOR

'Preem'i Durdur' adlı örgütlenmeyi oluşturan çevreciler ile Preem arasında 2 yıldan beri  mücadele sürüyor. Preem, Lysekil'deki petrol rafinerisini büyütmek için Arazi ve Çevre Mahkemesi'nden izin aldı. Ancak çevre örgütleri, bu kararın karbondioksiti yılda 1 milyon ton daha artıracağını belirterek, 2018 yılının güz aylarında kararı temyiz etti. Hükümete de başvurarak Preem'in rafinerisini büyütmesinin iklim açısından yaratacağı sorunları değerlendirmesini talep etti.
Derneğin teşvikiyle bine yakın kişi de hükümete başvurarak Preem'in rafinerisini büyütmesini engellemesini istedi. Baskılar karşısında hükümet davaya dahil oldu. 2020 yılında mahkemede ana duruşma başladı. Haziran ayında  mahkeme, Preem'i haklı buldu ve rafineriyi genişletebileceğine hükmetti. Hükümetin Arazi ve Çevre Mahkemesi'nin aldığı kararı iklim açısından değerlendirme ve kararı iptal etme hakkı bulunuyor.