Şili'de plastik poşetleri yasakladı

Şili, Güney Amerika’nın plastik poşetleri yasaklayan ilk ülkesi oldu.

Şili, dünya gelende plastik poşet kullanımı yasaklayan ülkelere dahil oldu.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Piñera bir törende yaptığı konuşmada öncesinde halka bez çantalar dağıtarak, “Mutluluğumu sizinle paylaşmak istiyorum: Bugünden itibaren yasaya uyacağız” dedi.

Şili de böylece plastik poşetlerden kaynaklı çevre kirliliğini engellemek isteyen 60 devlete dahil oldu.  Dünya genelinde her dakika on milyon plastik çanta kullanılırken, Şili’de yürürlüğe giren yasa, yiyecekleri korumak için kullanım dışında plastik poşetlerin dağıtılmasını yasaklıyor.

Resmi Gazete’de yayınlanan yasaya göre, bu uygulamaya geçmek için büyük şirketlere 6 aylık süre verilirken, küçük esnaf için ise hazırlık süresi 2 yıl olarak belirleniyor.

Yasaya göre, satıcılar müşterilerin alış-veriş oranına göre, en fazla iki plastik poşet verebilecek. Süre dolduktan sonra ise müşterilere plastik poşet veren işyerlerine 370 dolar (320 Euro) ceza kesilecek.

Şili halkının yüzde 4’ü yanı yaklaşık 17.5 milyon kişi çöpleri ayrıştırıyor. Şilililerin yıllık plastik poşet tüketimi ise 3.4 milyar. Bu plastik poşetlerin yaklaşık yüzde 90’ı çöpe ya da denize atılıyor.