Şimdiye kadar kaydedilen en büyük sünger ağarması

Bir araştırma ekibi Yeni Zelanda açıklarında milyonlarca beyazlatılmış deniz süngeri kaydetti. Değişiklik, anormal derecede yüksek su sıcaklıklarıyla ilgili gibi görünüyor.

Şimdiye kadar kaydedilen en büyük sünger ağarması Yeni Zelanda açıklarında meydana geldi. Sonuç olarak aşırı su sıcaklıkları milyonlarca su canlısını beyaza çevirdi.

Wellington Victoria Üniversitesi'nden deniz biyoloğu James Bell, dünyada şimdiye kadar bulunan en büyük sünger ağartma işleminden bahsetti. Başlangıçta, Bell'in ekibinin üyeleri, izole beyaz süngerler gördü. Fiordland bölgesindeki Bracksea Sound ve Doubtful Sound fiyortlarının yakınında bir düzineden fazla noktada, kolejden bir araştırma ekibi, hayvanların normal çikolata kahverengisi yerine kemik beyazı buldu. Su, normalden beş santigrat derece daha sıcaktı.

Daha sonra, bölgedeki teknelerden gelen ekipler, ağartılmış deniz süngerleri bildirdi. 

Deniz süngerleri, içlerinde fotosentez yapan organizmalara bağlıdır. Bu, sünger için yiyecek yaratır ve düşmanları savuşturabilir. Çamaşır suyu bu organizmaları uzaklaştırır. Bu, süngerlerin savunmasını zayıflatır ve beslenmelerini zorlaştırır, ancak onları tamamen öldürmez.

Yeni Zelanda çevresindeki deniz yatağında yaklaşık 800 farklı sünger türü hakimdir. Süngerlerin, topluca solma eğiliminde olan mercanlara kıyasla uyarlanabilir olduğu söylenir.

Rapora göre, yakın zamanda Yeni Zelanda sularında sıcaklıklar rekor seviyelere yükselen iki sıcak dalgası yaşandı. Su, ölçümlerin başladığı 1981'den beri bu kadar sıcak olmamıştı. Sıcak hava dalgası 213 gün sürdü.

Küresel olarak, okyanuslarda da sıcaklıklar artıyor. Bu, esas olarak insanların petrol ürünlerini, gazı ve kömürü neredeyse kontrolsüz bir şekilde yakması ve dolayısıyla karbondioksit (CO₂) salmasından - örneğin arabalarda, uçaklarda, enerji santrallerinde ve fabrikalarda- kaynaklanıyor. 

Küresel olarak 2021, ölçümlerin başlamasından bu yana okyanuslardaki en sıcak yıl oldu. Araştırmacılara göre, bu ısı dalgalarının artması ve daha uzun sürmesi muhtemel.