AB yeni bir mülteci krizinden endişe duyuyor

Avrupa Birliği’nin kurumları arasında yapılan iç yazışmaları Brüksel yeni bir mülteci krizinden endişe duyduğunu ortaya çıkardı. AB’ye göre Libya’daki iç savaştan kaynaklı olarak Akdeniz’de bir insanlık dramına yaşanması mümkün.

2015 yılında Türkiye’nin Bulgaristan ve Yunanistan ile sınır kapılarını açması sonucu çoğunluğu Suriyeli, Iraklı ve Afganistanlı olan on binlerce mülteci batı Avrupa’nın kapılarına dayanmıştı. Almanya’nın mültecilere kapılarına açmasına rağmen Avrupa Birliği (AB)’de büyük bir mülteci krizi yaşanmıştı.

AB 5 yıl sonra benzer bir krizin yeniden yaşanmasından endişe duyuyor. AB’nin iç kurumları arasında yapılan yazışmalara göre bu kez krize neden olacak faktörler ise Libya’da mevcut. AB’nin Libya kıyılarında mülteci krizinin tırmandığı 2015 yılında hayata geçirdiği deniz misyonu Sophia'nın hazırladığı raporlara ulaşan Alman Der Spiegel dergisi AB yeni bir mülteci kriziyle her an karşılaşabilir.

AB üyesi ülkelerin içinde yer aldı Siyaset ve Güvenlik Komitesi’ne 16 Ocak günü gönderilen raporlarda Libya’nın artık iç savaştan dolayı AB’nin mülteci yükünü kaldıramayacağı ve her an kıyılara vuran mülteci sayısının artacağına dikkat çekiliyor. Adına Sophia verilen misyonla AB, batı Avrupa’ya ulaşmak için yola çıkan ancak Libya’nın kıyılarında yakalanan kaçak göçmenleri yeniden Libya’ya teslim ediyor.

2019’DA AKDENİZ’DE EN AZ 1262 MÜLTECİ BOĞULDU

Fakat Libya’daki iç savaşların derinleşmesinin ardından bu ülkenin artık AB’nin mülteci yükünü kaldıramayacağı ve binlerce mültecinin yeniden Akdeniz’de tehlikeli yolculuklara başlayacağı belirtiliyor. Söz konusu raporlarda yeni bir göç dalgasına karşı alınacak tedbirler sınırlanırken, Libya’daki belirsizliğin göz ardı edilmeyeceğine dikkat çekiliyor.

Akdeniz’de mültecilerin yolculuğu ise çoğu zaman ölümle sonuçlanıyor. Sadece 2019’da Akdeniz’de en az 1262 mülteci boğularak can verdi. 2015 yılında start alan Sophia misyonu Libya kıyılarında sığınmacıları Akdeniz’de tehlikeli bir yolculuğa çıkaran insan kaçakçılarla mücadeleyi hedeflemişti. Bu misyonla sadece 2019’da 45 bin mültecinin Akdeniz’de kurtarıldığı ifade ediliyor.