ABD’de aşırı dozda uyuşturucu ömrü kısalttı

ABD’de yayınlanan bir rapora göre, aşırı dozda uyuşturucu kullanımı nedeniyle insan ömrü kısaldı.

ABD’da ortalama ömür 2017 yılında erkekler için 76.1, kadınlar için 81.1 düzeyindeydi. Nüfusun genel ortalaması ele alındığında ortalama ömür 2017’de 78.6 iken, 2014 yılında 78.9’du. Batı Avrupa ile kıyaslandığında oldukça düşük bir düzeyi ifade ediyor. Batı Avrupa’da ortalama yaş, genellikle 80’in üzerinde bulunuyor.

Sağlık İstatistikleri Ulusal Merkezi’nde ölümlülük istatistikleri şefine göre 1919’deki büyük grip salgınından bu yana ilk kez eğilim aşağıya doğru görülüyor.

Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi müdürü ise “Bu veriler bizi uyarıyor ve genellikle önlenebilir nedenlerle çok sayıda Amerikalıyı kaybettiğimizi gösteriyor” dedi. Aşırı dozda (overdoz) uyuşturucu felaketi 2000’li yılların başında başladı. Bu yoğunluk, son dört yılda hızlandı.

2017 yılında 70 bin dolayında Amerikalı aşırı uyuşturucu kullanımı nedeniyle öldü. 2016 yılı ile kıyaslandığında yüzde 10’luk bir artış görülüyor. İstatistikler şefi ölü sayısı, HİV salgının zirve yaptığı dönemlerle kıyaslıyor. Ancak HİV virüsü salgını hızlı bir şekilde geriledi.

İstatistikçiler aşırı doz sorununun da aynı yolu takip etmesini umut ediyor. Sağlık İstatistikleri Ulusal Merkezi’nde ölümlülük istatistikleri şefi, “Biz kalkınmış bir ülkeyiz. Yaşam umudu azalmamalı, artmalı” dedi.