Açlıkla mücadele için interaktif harita

Dünya Gıda Programı tarafından hazırlanan enteraktif harita ile açlığın en çok olduğu bölgeler işaretlenirken, Sahel başta olmak üzere birçok bölgede açlığın nüfusun yarısından fazlasını etkilediği görülüyor.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından hayata geçirilen yeni harita, dünyanın farklı bölgelerindeki açlık sorununu göstermek amacıyla hazırlandı.

DİĞER BİRÇOK VERİYE YER VERİLİYOR

Haritanın hazırlanmasından önce Yemen, Suriye, Kamerun, Burkina Faso ve Nijer’de başlanan araştırmalar, daha sonra Mali, Kongo, Çad, Nijerya, Mozambik, Somali ve Irak gibi ülkelerde devam etti.

WFP yetkililerine göre, ekonomik verilerden çatışma ve savaş durumlarına kadar birçok veri de haritanın yayınlandığı kuruluşun internet sitesinden takip edilebiliyor.

16 ÜLKEDE YÜZDE 40’IN ÜZERİNDE

Merkezi İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan WFP tarafından hazırlanan interaktif haritaya göre, dünyanın kimi bölgelerinde açlık çekenlerin nüfusa oranı yüzde 40’ların üstünde. Bunlar arasında Sahra Çölü’nün güneyindeki Batı, Orta ve Doğu Afrika ülkelerinin yanı sıra Afganistan ve Pakistan da bulunuyor. WFP haritasında Kuzey Kore de tümüyle kırmızı yani açlık oranı yüzde 40’ın üzerinde gösteriliyor.

Dünyanın en az 16 ülkesinde açlık çekenlerin nüfusa oranı yüzde 40’ın üzerinde.

Ayrıca Hindistan ve birçok Güney ve Güneydoğu Asya ülkesinde nüfusun yüzde 20-30 arasındaki kısmının açlıkla karşı karşıya olduğu görülüyor.

SAHEL ÜLKELERİNDE DURUM KRİTİK

Düzenli olarak açlıkla karşı karşıya olunan bölgelerin başında gösterilen Sahra Çölü’nün güneyindeki Sahel bölgesinde bu oran yüzde 40’ların üzerinde. Batıdan doğuya doğru Afrika’da bir hat şeklindeki bu bölgede en fazla açlık yaşanan ülke ise Burkina Faso. Ülkenin 19,8 milyonluk nüfusunun 11,9 milyonunun yetersiz beslendiği tahmin ediliyor.

WFP tarafından hazırlanan haritaya dayandırılan verilere göre, dünya genelinde 990 milyon kişi yetersiz besleniyor.

Çalışmalarına ilişkin bilgi veren WFP veri analistlerinden Elisa Omodei, özellikle Müslüman ülkelerdeki duruma dikkat çekti. AFP’ye konuşan Omodei, bu ülkelerde Ramazan ayında göreceli bir düzelmeye rağmen Ramazan sonrasında açlık sorununun daha belirgin görülmeye başlandığını belirtti.

VERİLER YARDIMLARIN ULAŞTIRILMASINDA KULLANILACAK

WFP’nin hazırladığı interaktif haritanın yapılacak insani yardımların daha hızlı ve etkili bir şekilde yetiştirilmesi için de faydalı olacağı belirtiliyor.