Afrika’da çocuk ölümleri azalmıyor

Dünya genelindeki çocuk ölümlerinin en yüksek oranı Afrika’da yaşanıyor.

2017 yılında yaklaşık bir milyon çocuk ve ergen yaşta insan yaşamını yitirdi. Bu rakamın yaklaşık yüzde 55’lik ölüm oranı ise Sahra altı Afrika’da yaşandı.

2017 yılında bir milyon çocuk yaşamını yitirdi. Ölen bir milyon çocuğun 550 bini ise Afrika’da meydana geldi.

Uzmanlar çocuk ölümlerini, dünya genç nüfusunun yüzde 21’lik oranının Afrika’da yaşadığına dikkat çekerek yüksek buluyor.

21 yüzyılın başında hala Afrika’da doğmanın ya da ölüm riskinin yüksek olduğu 5 yaşına kadar yaşayabilen bir çocuğun 15 yaşına kadar ölme ihtimali dünyanın herhangi bir bölgesinden 20 kat daha fazla.

Genel anlamda çocuk ölümlerinde ciddi bir azalma yaşanıyor. 1990’da 1.7 milyon olan çocuk ölümleri, 2017’de 900 bine kadar düştü. Ancak çocuk ölümleri bütün coğrafyalarda eşit bir şekilde azalış göstermedi.

Population et sociétés isimli dergide yayınlanan bir araştırmaya göre, eşitsiz çocuk ölümlerinden ise en çok Afrika’da yaşanıyor.

Dünya genelinde 7 ülkede çocuk ölümleri yoğun bir şekilde yaşanıyor. Bu ülkelerden 4’ü Afrika kıtasında bulunuyor. Bu ülkeler Nijerya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Etiyopya ve Nijer.

5 yaşın altındaki çocuk ölümlerinin araştırılmasında Unicef ile ortak çalışan araştırmacı Bruno Masquelier 5 yaşın altındaki çocuk ölümlerinde azalmanın, 21’inci yüzyılın hedefleri arasında yer aldığını belirtti.

Batı Avrupa’da da 5-15 yaş arasındaki çocukların ölümü oranında da ciddi bir düşüş yaşandı. Binde bir olarak nitelendirilen rakamlarda çocuk ölümlerinin ağırlıkta trafik kazaları, boğulma, kanser ve lösemiden olduğu belirtiliyor.

Afrika’da ise bu oran binde 18 olarak hesaplanıyor. Çocukların ölümüne sebep olarak ise, ishal, solunum yolları enfeksiyonu, kızamık, menenjitin yanı sıra sıtma ya da benzer tropikal hastalıklarla verem ve AİDS gösteriliyor.