Akdeniz’deki tehlikeli canlılar kıyılara yanaşıyor

Avrupa’yı iki haftadır etkisi altına alan aşırı sıcaklar nedeniyle tehlikeli köpekbalığı türlerinin kıyılara yaklaştığı bilgisi paylaşıldı.

Fransa’nın Marsilya şehrinde bulunan GPER adlı bir araştırma merkezinin AFP’ye verdiği bilgiye göre, aşırı sıcaklar tehlikeli deniz türlerini kıyılara doğru yanaşmaya zorladı.

Merkezin kurucusu ve biolojist Nicolas Ziani, son günlerde onlarca kedibalığının kıyılarda görüldüğüne dair ihbarlar aldıklarını söyledi. Ziani, insanlar için oldukça tehlikeli olabilecek köpek balığı türleri başta olmak üzere deniz canlılarının kıyılara yanaşmalarının aşırı sıcakların bir sonucu olduğunu vurguladı.

Kedibalığı ihbarlarının Fransa’nın güney sahillerinden geldiğini kaydeden Ziani, normal şartlarda açık sularda derinlerde yaşayan bu türün sıcaklar nedeniyle stimüle olduklarını belirtti. Ziani, kedibalıklarının bunun sonucunda kıyılardaki daha sıcak sulara yöneldiğini dile getirdi.

Fransız uzmana göre, Pteroplatytrygon adlı kedibalığı türlerinin normal şartlarda insanlara saldırmadığını ancak kendilerini tehlikede hissetmeleri halinde iğneleriyle sokabileceklerini söyledi. Ziani, bu türün nörotoksik zehirlerini salabilecekleri uyarısında bulundu.

Bu zehirin ölümcül olmasa dahi felç dahil ağır nörolojik zararlar vereceği de verilen bilgiler arasında.

Avrupa’da on binlerce yaşlı bireyin yaşamını yitirdiği 2003 yılından bu yana en sıcak günler yaşanıyor.