AKP'nin kâr hırsı Kirazlıtepe halkını kanser ediyor!

Kirazlıtepe Mahallesi halkı, AKP'nin 'kentsel dönüşüm' adı altında yaptığı yıkımla yerinden edilmek isteniyor. Mahalledeki kanser oranı da arttı.

İstanbul Üsküdar Kirazlıtepe Mahallesi’nde halk “kentsel dönüşüm” adı altında yerinden edilmek isteniyor. Çamlıca Camii’nin eteklerinde yer alan Kirazlıtepe Mahallesi'nde yaşayanlar, 'caminin çevresini güzelleştirmek' için başlayan kentsel dönüşüm sebebiyle yerlerinden edilme riskiyle karşı karşıya.

Evrensel'in haberine göre, evleri yıkıp yapma işini üstlenen Üsküdar Belediyesi'nin kendilerine bir güvence vermediğini ve tek taraflı sözleşme dayattığını ifade eden mahalleli, “Kentsel dönüşüme değil, rantsal dönüşüme karşıyız” diyor.

'HASTALIKLARA YOL AÇTILAR'

Hafriyatların arasında devasa lağım farelerinin dolaştığını anlatan halk, salgın hastalık yayılmasından da korkuyor. Mahallelerindeki binaların en az 40 yıllık olduğu bilgisini veren mahalleli, başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa neden olan asbest maddesi ölçümü yapılmadan evlerin yıkıldığını kaydetti. Mahalleli, yıkımın başladığı günden bu yana 5 kişiye kanser teşhisi konulduğunu söyledi. Yıkım esnasında güvenlik önlemleri alınmamasından şikayetçi olan mahalleli, birçok evin bu şekilde zarar gördüğünü de anlattı. 

Yaklaşık 4 ay önce meme kanseri teşhisi konulan 55 yaşındaki mahalle sakini, belediye başkanına tepki göstererek, “Bizi hasta ettiler. Ben 4 ay oldu bu hastalığa yakalanalı. Benim ne günahım var? 40 senedir buraya ömrümü vermişim. Yemedim, içmedim bu iki daireyi yaptım. Bu adam bizi kanser hastası yaptı. Bize güvence verilmeden evimizden çıkmayacağız. Hakkımızı istiyoruz” dedi.

Mahalleli, belediye başkanının kendilerine boş kağıda imza atmayı dayattığını söylerken, "Her şey caminin inşaatıyla başladı" dedi.

'ZENGİNLER İÇİN...'

"Biz halkız, burada yaşamaktan mutluyuz. Zulümden öte bir şey bu yaptıkları" diyen mahalle sakinleri, "Kentsel dönüşümün değil rantın peşindeler. Bizi gönderip üç beş zengin koyacaklar buraya" ifadelerini kullandı.

"1 sene önce yıkılan binanın molozu hâlâ burada duruyor" diyen mahalleli, şunları ekledi: "Çocuklar o pislik içinde oynuyor. Savaş alanı, resmen Suriye’den farkı yok ama sonuçta bir yandan hayat devam ediyor. Sonuçta kanser üretiyor burası. Kansere yakalanan çok insan duyuyoruz, görüyoruz."