Amazon ormanlarında yangınlar rekor düzeyde arttı

Amazon ormanlarında bir önceki yılın Temmuz ayına göre yangınlarda yüzde 28 artış yaşandı. Dünyanın en büyük yağmur ormanları bir kez daha yangınlarla kül olma tehdidi altında bulunuyor.

Brezilya Ulusal Uzay Enstitüsü INPE, Temmuz 2020’de Amazon bölgesinde 6803 yangın tespit etti. Bir önceki yılın aynı ayında 5318 yangın çıkmıştı.

Sadece 30 Temmuz günü uydular 1007 orman yangını tespit etti. Çevreci hareket Greenpeance, 30 Temmuz’un 2005 yılından bu yana bir Temmuz ayı için en kötü gün olduğuna dikkat çekti.

Uydu verileri çevreciler ve araştırmacıların endişesini arttırdı, zira 2019 yılı Amazonlar açısından son derece yıkıcı bir yıl olmuş, dünya genelinde protesto eylemlerine neden olmuştu.

Eylemlerin sonucu olarak aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun yönettiği Brezilya üzerinde, Amazon ormanlarının korunması için baskılar arttı. Bilim insanları bu ormanların küresel ısınmaya karşı hayati önemde olduğunu belirtiyor.

BOLSONARO ORMANSIZLAŞMAYI TEŞVİK EDİYOR

Yangınlar özellikle tarım, hayvan yetiştiriciliği veya maden işletmelerine alan açılması için kasıtlı olarak çıkarılıyor. Çevreci aktivistler Bolsonaro’nun tropikal ormanı tarım ve sanayi faaliyetlerine açmaya yönelik çağrıları ile ormansızlaşmayı teşvik ettiği tepkisinde bulunuyor.

Greenpeace-Brezilya sözcüsü Romulo Batista yaptığı yazılı açıklamada “Bir günde bin hektarı aşkın alanın yanması, 15 yıldan bu yana bir rekordur ve bu, hükümetin medyatik eğlence operasyonları yürütme stratejisinin sahada işe yaramadığını gösteriyor” dedi.

Bolsonaro, baskılar üzerine bir süre önce orduyu orman yangınları ile mücadele için harekete geçirmişti. Ancak ekolojistler, hükümetin yangınlar ve ormansızlaşmanın gerçek nedenlerine eğilmediğini kaydediyor.